Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


24/11/03 Koningin bij viering 175 jaar Koninklijke Militaire Academie te Breda

Hare Majesteit de Koningin is maandag 24 november 2003 in de Grote Kerk te Breda aanwezig bij de viering van het 175-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie. Daaraan voorafgaand onthult de Koningin bij de ingang van het academieterrein een borstbeeld van Koning Willem I, de stichter van de KMA.

Het borstbeeld dat wordt onthuld door de Koningin is een geschenk van de gemeente Breda aan de KMA ter gelegenheid van het jubileum. Het beeld is ontworpen en gemaakt door Jeroen Henneman. Aansluitend aan de onthulling wandelt de koningin via de Vismarktstraat en de Havermarkt naar de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk.

De Diesrede wordt uitgesproken door de hoogste militair van de NAVO, de Supreme Allied Commander Europe, de Amerikaanse generaal James L. Jones. Hij zal in zijn rede ingaan op de rol van de jonge officier tijdens crisisbeheersingsoperaties. Aansluitend vindt de uitvoering plaats van de 'Polni Mse' van Bohuslav Martinu. Deze veldmis of soldatenmis wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel in samenwerking met het Breda's Mannenkoor en de Poolse bariton Radoslaw Zukowski. Dirigent is Marcel Verhoeff.

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Bernhard der Nederlanden en de Prins van Oranje waren zaterdag 27 september in het Kasteel van Breda aanwezig bij de reünie ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie.