RVU

747AM P E R S B E R I C H T


---

PB 1124 Hilversum, 20 november 2003

SPIEGELS

portret van Agnes Kant:
"Argumenten tellen in het debat niet mee"

Maandag 24 november 2003 van 15.00-16.00 uur, rvu / 747 am

Vandaag in RVU's Spiegels een portret van Agnes Kant, prominent Tweede-Kamerlid voor de SP, dit jaar verkozen tot meest invloedrijke vrouw in de gezondheidszorg en jarenlang de politica met het meeste Kamervragen. Onlangs was zij nog te zien in het documentaire-drieluik over de Tweede Kamer.

David de Jongh volgde Agnes Kant tijdens haar drukke werkzaamheden in Den Haag en bezocht haar in haar woonplaats Doesburg. Kant vertelt over de gemene trucjes van het debatteren, over de combinatie werk-reizen-kinderen en over haar pijnlijke optreden in de documentaire van René Roelofs, waarin fractieleider Marijnissen haar afblafte. Agnes Kant toont zich in dit portret bovendien gefrustreerd over de werkwijze van de Tweede Kamer, waarin volgens haar publicitaire scoringsdrift het te vaak wint van de argumenten. Ze onderstreept haar frustratie met de woorden: "Argumenten tellen in het debat niet mee."

Dr. Agnes Kant werd geboren op 20 januari 1967 in Hessisch-Oldendorf (Duitsland). Na voltooiing van de VWO-opleiding in Zutphen studeerde ze gezondheidswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ze studeerde in 1989 af als epidemioloog en werkte daarna vijf jaar als wetenschappelijk onderzoeker aan dezelfde universiteit. Dat onderzoek (naar de organisatie van de screening op baarmoederhalskanker) leidde uiteindelijk tot haar promotie in 1997. Intussen zat Kant politiek niet stil. Ze werd voorzitter van de SP-afdeling in haar woonplaats Doesburg. Bij de raadsverkiezingen van 1994 werd de SP er met 29 procent van de stemmen de grootste partij en trad Agnes Kant toe tot de gemeenteraad. In mei 1998 werd Kant Tweede-Kamerlid voor de SP. Ze maakte daarin al snel grote indruk, met name in de debatten over de gezondheidszorg.

Een programma van David de Jongh
Eindredactie: Louis Bogaers
rvu.nl / spiegels@rvu.nl

Spiegels is de wekelijkse portrettenserie van de RVU op 747 AM. Daarin worden markante persoonlijkheden geïnterviewd uit alle geledingen van de samenleving, over hun werk en hun persoonlijk leven.

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré
RVU/// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)