Gemeente Rotterdam

Nr. 48
datum 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 24 t/m 30 november 2003

Burgemeester Opstelten opent Jeugddebat;
wethouders en deelgemeentebestuurders debatteren
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent maandag 24 november om 10.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis het Rotterdams Jeugddebat. Daarna volgen debatten van jongeren met verschillende wethouders en deelgemeentebestuurders. De Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR) en de Rotterdamse jongerenraad organiseren het debat in het kader van Jeugdmaand Rotterdam. Het Rotterdams Jeugddebat is bedoeld om jongeren op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de gemeentepolitiek en ze een indruk te geven van het 'politieke spel'. Wethouder Stefan Hulman (cultuurwethouder) debatteert in de 1e debatronde over Cultuurscouts: wat is hun rol en functie. In de 2e debatronde discussieert wethouder Rabella de Faria (o.m. Veiligheid) over Discriminatie op school. Na de lunch neemt wethouder Sjaak van der Tak (o.m. Jeugdbeleid) het Rapport Hoofddoekjes in ontvangst; bij de 3e debatronde spreekt hij met de zaal over het onderwerp allochtonenstop. Frans van der Hilst, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, leest een column voor waarop de jongeren kunnen reageren. En in de 4e debatronde wordt er met Els Kuijper, voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid gediscussieerd over het coffeeshopbeleid. Als afsluiting van het debat, dat duurt tot 17.00 uur, krijgt de beste debater een prijs. (Voor meer informatie: René Kronenberg, directeur SDSR, tel. 06 - 22 22 47 91 of 010 - 478 88 33)

Minister Peijs installeert conducteur op tramlijn 3, wethouder Hulman rijdt mee Op maandag 24 november om 16.00 uur installeert minister K. Peijs van Verkeer en Waterstaat de conducteur op tramlijn 3. Alle trams binnen het vervoergebied van de RET zijn dan voorzien van een conducteur om de regels te handhaven en plaatsbewijzen te verkopen en te controleren. Daarmee is het project 'Conducteur op de tram' afgerond en wordt het reizen in het openbaar vervoer in Rotterdam veiliger, comfortabeler en schoner. Stefan Hulman, wethouder Vervoer, zal de minister ontvangen in het bedrijfsrestaurant van de RET, Kleiweg 244. Nadat de conducteur op lijn 3 is geïnstalleerd zal de minister een ritje meerijden. (Voor meer informatie: RET, Anita Pak, tel. 010 - 477 66 78)

Wethouder Pastors verricht officiële handeling 'De Delft' Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) verricht maandag 24 november om 16.00 uur samen met de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven Ton Harreman de officiële handeling voor de start van de bouw van het gebouw 'De Delft' op de Müllerpier. De Müllerpier is de woonpier van het Lloydkwartier. 'De Delft' wordt een gebouw met 27 stadswoningen, vier maisonettes en 48 appartementen. Op de Müllerpier komen verschillende gebouwen, die uiteenlopen van eengezinswoningen en woningen met werkruimte tot royale appartementen. (Voor meer informatie: Carolien van Eykelen, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder Van Sluis geeft presentatie over kenniseconomie Wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) geeft maandag 24 november tussen 16.00 en 17.00 uur een presentatie over de kenniseconomie in Rotterdam. Hij doet dat ter gelegenheid van de officiële opening van het Rotterdams Instituut voor Informatica Opleidingen (Rivio), dat is verhuisd naar de vestiging van de Hogeschool Rotterdam in het Museumpark. Daar heeft het instituut de beschikking over veel uitgebreidere voorzieningen. De gehele dag is er een symposium onder de titel Emerging Trends and Technologies in ICT. (Voor meer informatie: de heer R. Toonen, Communicatie Hogeschool Rotterdam, tel. 241 43 94)

Burgemeester Opstelten opent Citymarketingcongres
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op dinsdag 25 november om 13.00 uur in de Cruiseterminal aan de Wilhelminapier 699 op de Kop van Zuid het 2e Citymarketingcongres, met dit jaar als thema 'Geïntegreerde Citymarketing'. Citymarketing kan pas echt succesvol zijn, wanneer het gezamenlijk in de stad wordt opgepakt, aldus de organisatoren. Daarom staan de volgende onderwerpen tijdens dit congres centraal: wat is geïntegreerde citymarketing, hoe pakt Rotterdam het aan, wat kan een stad leren van een multinational en wat kan geleerd worden van andere Europese steden? Bedrijven en instellingen uit Rotterdam, communicatiemedewerkers van de verschillende gemeentelijke diensten en medewerkers op nationaal en provinciaal niveau nemen deel aan het congres. Het congres wordt georganiseerd door het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam en Rotterdam Marketing. (Voor meer informatie: Robbert Nesselaar, OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, tel. 489 41 46)

Burgemeester Opstelten opent Th.W. Termaat Huis voor senioren Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op woensdag 26 november om 17.30 uur de nieuwbouw van het Theodora Wilhelmina Termaat Huis aan de 's-Gravenwetering in Kralingen. Het huis is een seviceflat voor senioren waaraan dit jaar nog eens 24 ruime drie- en vierkamerhuurappatementen en een parkeergarage zijn gebouwd. Het complex bestond al uit 60 twee- en driekamerhuurappartementen. (Voor meer informatie: de heer G. van de Sande, voorzitter Theodora Wilhlmina Termaat Stichting, tel. 010 - 452 27 53)

Wethouder Bolsius reikt prijs uit voor beste speeltuin Tijdens de pauze van de Raadsvergadering, donderdag 27 november, reikt wethouder Bolsius (o.m. Buitenruimte) de prijs uit voor de beste speeltuin. Tevens neemt hij de resultaten in ontvangst van de discussie door kinderen op het Stadsdebat over het spelen in Rotterdam. De prijsuitreiking vindt plaats in kamer 7 van het stadhuis rond 16.00 uur. De prijs voor de beste speeltuin wordt voor de tweede keer uitgereikt. Speeltuinen kunnen zichzelf op creatieve wijze presenteren. Een deskundigenpanel beoordeelt de inzendingen en nomineert hieruit vijf tuinen. Het panel bezoekt deze speeltuinen en beoordeelt ze op veiligheid, speeltoestellen, speeluitdagingen, sfeer en het activiteitenaanbod. Wethouder Bolsius maakt de prijswinnaar bekend. Ook het publiek kan uit deze vijf genomineerde tuinen kiezen via de website www.jouwmaand.nl. Deze wint dan de publieksprijs. Het kinderdebat over spelen in de stad wordt gevoerd aan de hand van stellingen waarop kinderen via de 'vliegende meningen computer' kunnen reageren. Dit debat wordt elke dag gehouden in een andere speeltuin en valt te volgen op het Stadsdebat. Beide activiteiten worden door de BSW georganiseerd in het kader van November JeugdMaand. (Voor meer informatie: Lonny Derwort, Dienst Stedelijk Onderwijs, tel. 010 - 891 44 43)

Wethouder Hulman onthult kunstproject op W.G. Witteveenplein Cultuurwethouder Stefan Hulman onthult op vrijdag 28 november om 14.30 uur een bijzonder kunstproject op het W.G. Witteveenplein op de Kop van Zuid in Rotterdam. De ontvangst voorafgaand aan de onthulling van het kunstwerk vindt plaats in de aan het W.G.Witteveenplein gelegen basisschool De Pijler. De beeldend kunstenaars Erwin Driessens, Maria Verstappen en Arnoud Holleman hebben op 20 november een 60 jaar oude Liquidambarboom (amberboom) van dertien meter geplant op het plein. De drie kunstenaars zullen vanaf het moment dat de boom is onthuld over een periode van 20 jaar vier keer per jaar op de foto vastleggen hoe de boom en het plein eruit zien. Hun project, dat de titel 'Time Warp' draagt, gaat daarmee verder dan het planten van een boom. Hun fotoreportage verwerken ze in een filmpje dat te zien is op www.witteveenplein.com. Op de website is ook een schets te zien van hoe het plein eruit ziet in 2023. Het internetadres is ook rond het plein te zien op straatnaambordjes. (Voor meer informatie: Centrum Beeldende Kunst, Sandra Smets, tel 010 - 436 02 88)

Wethouder Pastors start bouw Stadssingel
Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) verricht vrijdag 28 november om 16.30 uur samen met Antoinette Laan, portefeuillehoudster van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de officiële handeling voor de start van het project Stadssingel aan de Boezemweg/Boezemkade. Het project omvat 187 appartementen en vier maisonettes. Stadssingel is een gezamenlijk project van Amvest en Heijmans. (Voor meer informatie: Martine Buscop, projectontwikkelaar Heijmans, tel. 010 - 266 28 00, Carolien van Eykelen, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder Van der Tak sluit project City Stewards af Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) sluit op vrijdag 28 november om 16.30 uur op de Coolsingel 57 officieel het project City Stewards af. Dit project werd in 2000 gestart in het kader van de Rotterdampromotie, onder andere naar aanleiding van grootschalige evenementen als EURO 2000 en Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De city stewards zorgden rond het Centraal Station en in het centrum van de stad voor informatie en dienstverlening aan toeristen. Het project zette hiervoor speciaal getrainde gesubsidieerde arbeidskrachten in. Alle city stewards zijn herplaatst. (Voor meer informatie: Brigitta Müller, Stichting De Werkmij, tel. 010 - 412 10 25)

Wethouder Hulman onthult het beeld 'Quill'
Cultuurwethouder Stefan Hulman onthult op vrijdag 28 november om 16.45 uur het beeld 'Quill' (de Ganzeveer) van de Engelse beeldhouwer Phillip King, dat een plek heeft gekregen op de Parklaan. De ontvangst voorafgaand aan de onthulling begint om 15.30 uur en vindt plaats in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25. Het beeld "Quill" heeft tot 1988 in het Zuiderpark gestaan. Daarna werd het opgeslagen in het gemeentelijke depot in afwachting van een waardige en passende locatie. Het beeld is vervolgens te zien geweest in Parijs en Florence. Op initiatief van de commissie Internationale Beelden Collectie is een nieuwe locatie gevonden aan de Parklaan. Door de firma VECOM is het beeld geheel gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Tijdens de ontvangst voorafgaand aan de onthulling zal o.a. worden gesproken door de voorzitter van de commissie Internationale Beelden Collectie, Joop van Caldenborgh, wethouder Hulman en een lid van de commissie Internationale Beelden Collectie. (Voor meer informatie: Hans Abelman, tel 010 - 225 08 54)

Openbare commissievergaderingen en raadsvergadering Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in kamer 7 van het stadhuis, tenzij anders vermeld.

Fysieke Infrastructuur en Verkeer 25 november 09.30 uur (o.m. fysieke aanpak van
hotspots)
Sociale Zaken en Onderwijs 26 november 14.00 uur Wijken en Buitenruimte 26 november 09.30 uur
Raad (o.m. Verkeers- en 27 november 14.00 uur Raadzaal Vervoerplan Rotterdam)


---

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam