COMIT. ANTI STIERENVECHTEN

Internationaal Tribunaal klaagt stierenvechten aan

Het Internationale Tribunaal voor Dierenrechten klaagt op 24 november a.s. in Brussel het stierenvechten aan. Een van de aanklagers is het Nederlandse Comité Anti Stierenvechten (CAS), in samenwerking met het Belgische Comité Anti Stierenvechten.

Het tribunaal is een initiatief van de Zwitserse Stichting Franz Weber. De grondslag van de aanklacht is de onaanvaardbare wreedheid van stierenvechten en daarom zijn de aanklagers van mening dat er geen enkele rechtvaardiging voor bestaat. Het ware gezicht van het stierenvechten zal worden getoond met behulp van videobanden en het horen van ooggetuigen. Aan de hand van deze bewijsvoering en die van overlegde documenten en de mening van de deskundigen, doet de internationale jury aan het einde van de dag uitspraak.

Onder de beklaagden zijn EU-verantwoordelijken en hooggeplaatste Spaanse, Franse en Portugese politici, want zonder de financiële steun van overheden zou het stierenvechten niet in stand kunnen worden gehouden.

Het Internationaal Tribunaal voor Dierenrechten wil een krachtig signaal geven. In de media en in de reclame wordt stierenvechten als normaal gezien. Voorstanders van dit bloedige gebruik rechtvaardigen de martelpraktijken op grond van cultuur en traditie. Ondertussen blijkt uit diverse enquêtes, uitgevoerd door internationale opiniebureaus van naam, dat de meerderheid van de Europese burgers ernstige bezwaren heeft tegen deze vorm van dierenmishandeling.

Om de ingediende klachten te onderbouwen, komen diverse deskundigen uit verschillende landen aan het woord. Uit België onder andere criminologe Geertrui Cazaux, auteur van het boek 'Mensen en Dieren, hun onderlinge relaties meervoudig bekeken'. Ook juristen, pedagogen en een dierenarts geven hun mening. Overige aanklagers zijn Gaia en Chaîne Bleue Mondiale uit België en diverse organisaties uit Spanje en Frankrijk.

De uitspraak van het Tribunaal heeft geen juridische geldigheid, maar het is wel een krachtige, morele en ethische boodschap aan de publieke opinie en aan de politiek verantwoordelijken.

Einde Bericht

---


---

Noot, niet bestemd voor publicatie

Plaats: Vrije Universiteit Brussel, Zaal Eugenie Dupréel, Avenue Jeanne 44, 1050 Brussel
Datum: maandag 24 november, aanvang 09.00 uur, uitspraak rond 16.00 uur
Contactpersoon:
Saskia Oskam, voorlichter CAS Nederland. Woensdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur op nummer 030-2300093 (kantoor). Bij geen gehoor en buiten kantoortijden: 06-17070135. www.stieren.net

Voor de Belgische pers:
Isabel Gonzalez, campagnecoördinator Comité Anti Stierenvechten België vzw,
telefoon 0032 3 828 24 14, mobiel 0032 4 95 64 25 22

20 nov 03 12:52