Provincie Noord-Holland

9 Noord-Hollandse gemeenten en 2 Amsterdamse stadsdelen tekenen op 24 november klimaatovereenkomst
De Noord-Hollandse gemeenten hebben de afgelopen tijd intensief gewerkt aan een plan van aanpak om de CO -uitstoot in de eigen gemeente te verminderen. Daarmee werken zij aan de provinciale doelstelling om eind 2005 1.13 Mton CO te reduceren (dat is vergelijkbaar met 170.000 huishoudens). Ook dragen zij bij aan de landelijke doelstelling om 6% energiebesparing (in 2010) en 10% duurzame energie (in 2020) te halen.

Actie
De bijeenkomst in de Zandhorst in Heerhugowaard (van 17.30-20.00 uur) draagt als motto: Denk globaal, teken lokaal gemeenten starten klimaatacties. De reële dreiging van een warmer klimaat en als gevolg daarvan een stijgende zeespiegel is in Noord-Holland voelbaar. Kortom: de thermometer staat veel te hoog. De bijeenkomst wordt op ludieke wijze opgeluisterd door een levensechte thermometer die ter plekke de gemeentelijke maatregelen vertaalt in een daling van de temperatuur. Tevens zal Koos Verbeek van het KNMI een presentatie verzorgen over de recente bevindingen rond klimaatverandering. Daarbij richt hij zich op de specifieke Noord-Hollandse situatie.

Tijdens de bijeenkomst staan er twee momenten centraal:
1. De gemeente overhandigt haar plan van aanpak Klimaatbeleid aan Frans Vlieg van het ministerie van VROM en ontvangt symbolisch een geldbedrag in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). Dit bedrag dekt de helft van de personele kosten en kosten voor communicatie. De andere helft betalen de gemeenten zelf.

2. Door ondertekening van de klimaatafspraak met gedeputeerde Moens van de provincie Noord-Holland verplicht de gemeente zich tot uitvoering van het door haar opgestelde klimaatbeleid. Ook heeft de gemeente toegang tot de provinciale subsidies voor duurzame energie zoals warmtepompen, zonnecellen, biomassa-installaties of een CO -arm gemeentegebouw.

BANS-klimaatconvenant
De subsidie van het Rijk (VROM) ontvangen de gemeenten in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). Dit convenant is vorig jaar afgesloten tussen Rijk, provincies (IPO) en gemeenten (VNG). Gemeenten hebben de beste positie om klimaatbeleid om te zetten in concrete maatregelen. Daarbij kunnen zij kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om de CO -uitstoot te reduceren. Te denken valt aan energiebesparing in woningen en kantoren, inzet van duurzame energie en maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening of verkeer en vervoer. Naast de subsidie worden gemeenten door Novem ondersteund met kennis en ervaring op het gebied van klimaatprojecten. Op dit moment zijn al ongeveer 200 gemeenten in Nederland gestart met de voorbereidingen van klimaatbeleid. De Noord-Hollandse gemeenten komen met de acties van deze gemeenten in de voorhoede.

Provinciaal klimaatbeleid in Noord-Holland
Ook de provincie Noord-Holland ondersteunt haar gemeenten met subsidies. Deze zijn bestemd voor duurzame energiemaatregelen. Daarnaast heeft zij het CO -Servicepunt opgericht; de accountmanagers van het Servicepunt begeleiden gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Tot nu toe heeft de provincie al met 14 gemeenten een klimaatafspraak ondertekend. Zij streeft er naar om voor eind 2005 met 80% van de Noord-Hollandse gemeenten een overeenkomst te hebben gesloten.

Samenwerking NOVEM en CO -Servicepunt
De klimaatadviseurs van NOVEM en de accountmanagers van het CO -Servicepunt werken nauw samen met elkaar. Beiden ondersteunen en begeleiden gezamenlijk de Noord-Hollandse gemeenten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Krijn van Rijn, afdeling Communicatie, provincie Noord-Holland (023- 514 4045)
Fenke Rond, Novem (030 239 3742)

Overige informatie:
Datum: 24 november 2003
Adres: De Zandhorst, Gildestraat 2
Plaats: Heerhugowaard
Tijdstip: 17.30 uur - 20.00 uur.

Zie ook:
www.klimaatbeleid.novem.nl
www.co2-servicepunt.nl
Krijn van Rijn 20 november 2003