Politie Friesland


Politieberichten 20/11 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Fryslân 20-11-2003 - Voor vragen over de politieberichten kunt u contact opnemen met bureau Communicatie, via telefoonnummer (0900) 88 44.

Halt Bureau & Politie Fryslân starten vuurwerkcampagne

De Halt Bureaus in Friesland en Politie Fryslân starten op maandag 24 november 2003, om 10.00 uur, de jaarlijkse vuurwerkcampagne op de Willem Alexander school aan de Keizerskroon 86a in Leeuwarden. Dit gebeurt door middel van een spectaculaire opening, in samenwerking met de Willem Alexanderschool en hun leerlingen, Brandweer Leeuwarden, Rode Kruis en gemeentewerken Leeuwarden.

Het doel van de vuurwerkcampagne is om de gevolgen van het vuurwerkgebruik kenbaar te maken. Jongeren moeten weten welke (lichamelijke) gevolgen vuurwerk heeft en welke straf ze krijgen wanneer ze op de verkeerde manier met vuurwerk omgaan.

Ieder jaar organiseren de Halt Bureaus in Friesland, in samenwerking met politie Fryslân de vuurwerkcampagne. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die voor 30 december in het bezit zijn van vuurwerk, het vuurwerk op de niet toegestane tijden afsteken of in vuurwerk handelen, kunnen door de politie worden doorverwezen naar Halt. Hier volgt een gesprek over de overlast en de gevaren van vuurwerk. Hierop volgt meestal een werkstraf. Het aantal uren dat hiervoor staat varieert tussen 2 en 20 uren. De bedoeling is om kort na Oud en Nieuw de jongeren de vuurwerkresten te laten opvegen.

Halt staat voor een snelle afdoening van de vuurwerkdelicten. In samenwerking met de politie wil Halt dit verwezenlijken. De verwijsmogelijkheden van de politie zijn vorig jaar vereenvoudigd en daarmee beogen de Halt Bureaus in Friesland een sneller en beter resultaat. Verwacht wordt dat er dit jaar veel jongeren zullen worden aangemeld.

Noot aan de redactie:
Voorafgaand aan deze spectaculaire en fotogenieke opening vindt een persconferentie plaats in de aula van de Willem Alexanderschool. Deze conferentie zal op 24 november beginnen om 10.00. Jeanette Nijland, manager Halt Bureau Friesland, geeft uitleg over Halt en Jurjen de Haas, coördinator vuurwerkcampagne namens de politie, gaat in op de vuurwerkcampagne van dit jaar.
Om 10.30 uur zal dan de opening beginnen van de vuurwerkcampagne.

U wordt van harte uitgenodigd om bij de persconferentie en de officiële start aanwezig zijn.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Geartsje Algra, coördinator vuurwerkcampagne namens Halt Tel. (058) 233 37 49 // 06 23 50 77 83

Jurjen de Haas, coördinator vuurwerkcampagne namens de politie, bureau communicatie
Tel. (058) 880 82 72