GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 20 november 2003 13:59
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentatie GroenLinks Plan Geweld tegen vrouwen: De vergeten groepen

(20 november 2003)

Op maandag 24 november presenteert Evelien Tonkens, samen met de Federatie Opvang,Vrouwenopvang Pepita van Rijn, Importante (centrum voor emancipatie), Transact en Stichting Kezban een plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Met dit plan geeft zij aandacht aan de VN-dag inzake uitbanning van geweld tegen vrouwen, dinsdag 25 november. Evelien Tonkens zal deze voorstellen inbrengen in de begroting VWS, die in deze week zal plaatsvinden. Het plan wordt aangeboden aan Saida el Hantali, initiatiefnemer van Stichting het Spiegelbeeld, een inloophuis voor Marokkaanse meiden. Saida won vanwege haar werk eerder de Islam en Burgerschapprijs en de Joke Smitprijs.

Dit plan van aanpak is een aanvulling op het in januari 2003 gepresenteerde actieplan tegen vrouwenmishandeling 'Veiligheid achter de Voordeur'. In het volgende week te presenteren plan 'De vergeten groepen' gaan wij specifieker in op de vergeten groepen, als het gaat over Geweld tegen vrouwen. Groepen die slachtoffer of plegers zijn van zowel huiselijk geweld als vrouwenhandel. Zoals allochtone vrouwen, vrouwen die na huiselijk geweld niet de stap zetten het huis te verlaten, vrouwen met een afhankelijke verblijfsvergunning en slachtoffers van vrouwenhandel.

Evelien Tonkens, Kamerlid GroenLinks
19 november 2003

Presentatie (openbaar)
Tijd: 12.00 ­ 13.00 uur, maandag 24 november 2003
Plaats: Rachida; Bureau voor informatie en intake van Vrouwenopvang Pepita van Rijn Langehoutstraat 13 (straat tegenover plein ingang Tweede Kamer) Bij de bijeenkomst zullen enkele vrouwen uit de opvang aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers van de Federatie Opvang, Stichting Transact, Stichting Kezban (Turkse vrouwen) en Stichting het Spiegelbeeld (inloophuis Marokkaanse meiden)V.O Pepita van Rijn

Agenda:
12.00 uur: ontvangst en voorstelronde

12.10 uur
Evelien Tonkens houdt een inleiding over haar notitie. Zij gaat zij in op de problematiek en haar voorstellen die zij zal indienen bij de behandeling van de begroting VWS in de Tweede Kamer.

12.30 uur
Van de aanwezigen wordt een reactie gevraagd. Wat zijn de problemen waar men tegen aanloopt? Waar zou de politiek iets aan moeten doen?

12.50 uur
Aanbieding van het plan aan Saida el Hantali; zij zal een korte reactie geven.