Gemeente Nieuwegein

Gemeente doet nader onderzoek naar ´Kwaaitaalvloeren´

Vanaf 24 november doet een extern bureau gedurende ongeveer twee weken uitgebreid onderzoek naar de situatie van de vloeren van gymzaal ´de Driehoek´, scholencomplex Batau-Zuid en de school ´De Linie´. Deze gebouwen zijn in bezit van de gemeente. Sinds enkele jaren is bekend dat deze gebouwen mogelijk zijn voorzien van zogeheten ´Kwaaitaalvloeren´: vloeren die extra gevoelig zijn voor betonrot. De gemeente is verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen die nodig zijn voor een veilig gebruik van de drie gebouwen. Het onderzoek is nodig om de beste maatregelen voor de vloeren van de betreffende gebouwen te kunnen nemen. Wanneer een structurele oplossing wordt uitgevoerd, is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

Kwaaitaalvloeren staat voor een soort van betonnen vloeren dat is voorzien van een middel dat het verharden van beton versnelt. Dit werd in de jaren zeventig wel toegepast in de betonindustrie. Naar later bleek, verhoogt dat middel het risico van roestvorming in het wapeningsijzer in het beton. De roest kan dan het beton kapotdrukken. Kwaaitaal is één van de leveranciers van dit soort betonvloeren, maar er waren ook andere leveranciers. Sinds het eind van de jaren zeventig wordt het gewraakte middel niet meer gebruikt.

Drie gebouwen met schade
Uit onderzoek in 1997 en 1998 bleek dat acht gebouwen die in bezit zijn van de gemeente, mogelijk zijn voorzien van vloeren met dit soort beton (hierover bestaat dus geen zekerheid). Het gaat daarbij alleen om vloeren op de begane grond. Bij dat onderzoek bleek ook dat van die acht gebouwen er drie schade vertoonden:


* gymzaal ´de Driehoek´ aan de Aardbeigaarde;
* scholencomplex Batau-Zuid (basisscholen De Meander en de Christoffelschool) aan de Kersegaarde / Morelgaarde;
* school voor voortgezet speciaal onderwijs ´De Linie´, aan de Acaciastraat.

Na 1998 heeft de gemeente de situatie van de vloeren in die drie gebouwen enkele keren opnieuw laten bekijken. De laatste keer was begin 2003. Bij dat onderzoek bleek dat de situatie per vloer - en soms per vloerdeel - verschilt. Daar waar nodig heeft de gemeente op advies van een onderzoeksbureau tijdelijke maatregelen getroffen (houten constructies ter ondersteuning van de vloeren). Hierdoor heeft de gemeente minstens tot het eind van 2004 om nader onderzoek te doen naar de noodzaak van structurele maatregelen en om eventueel die maatregelen uit te voeren. Dat nadere onderzoek vindt plaats vanaf 24 november.
Bij dat onderzoek wordt ook de conditie van de vloeren van de andere vijf gebouwen opnieuw bekeken. Naar verwachting zal daar geen schade zijn ontstaan, omdat de schade meestal optreedt binnen ongeveer vijf jaar na de bouw. Maar de gemeente wil uiteraard het zekere voor het onzekere nemen. Het gaat hier om de volgende vijf (destijds schadevrije) gebouwen:


* De Gemeentewerf aan de Utrechthaven.

* Zwembad de Pinguin aan de Emmaweg.

* Gymzaal de Pinguin aan de Emmaweg.

* Het opslaggebouw van sportpark Rijnhuizen aan Rond het Fort.
* Kleedgebouw Atverni en het oude kleedgebouw van JSV op sportcomplex Blokhoeve (deze gebouwen worden eind2004/begin 2005 gesloopt in verband met de bouwplannen op Blokhoeve).

De gemeente heeft de gebruikers van deze gebouwen via een brief op de hoogte gebracht van het binnenkort te starten onderzoek.

Invoerdatum 21-11-2003