Provincie Overijssel

Succesvolle 'mediation' meer extern ingezet: veertiende gelaagde mediation

Met het afronden van wederom een succesvolle mediation heeft het projectbureau Mediation haar veertiende succes kunnen schrijven. Inmiddels zijn er veertien mediations succesvol afgerond sinds de start van het project.

De ervaringen met het gebruik van mediation in de bezwaarschriften- en klachtenprocedure hebben uitgewezen dat mediation in sommige zaken duidelijke effecten boekt. Het project mediation heeft geleid tot verandering in houding en gedrag bij ambtenaren. Potentiële geschillen worden eerder herkend.

In het projectplan voor Mediation voor de komende twee jaar wordt geconstateerd dat door een meer extern georiënteerde houding in veel gevallen verdere escalatie en juridisering wordt voorkomen. De andere werkwijze heeft er toe geleid dat 1 op de 3 bezwaarschriften wordt ingetrokken. Verder is gebleken dat mediation in sommige gevallen een zeer effectief middel is om een geschil op te lossen.

Bij ingediende bezwaarschriften en klachten wordt mediation onverminderd ingezet als middel om de gang naar de rechter als geschilbeslechter (dejuridisering) terug te dringen en gezamenlijk te zoeken naar andere oplossingen (deëscalatie).

Er wordt inmiddels ook ervaring opgedaan met het gebruik van mediation in de primaire besluitvorming- en planvormingtrajecten. De inzet van mediation en andere vormen van alternatieve conflictoplossing dragen er aan bij dat burgers zich serieus genomen voelen, betrokken weten en vertrouwen hebben in de overheid.

PS hebben in de Perspectiefnota 2004-2007 besloten het Project Mediation nog twee jaar te continueren. De kosten bedragen in 2004 en 2005 in totaal EUR 400.000,-. Op jaarbasis is dit EUR 200.000,- (personele kosten EUR 165.000,- en EUR 35.000,- programmakosten).

Grotere bekendheid

De doelstellingen van het project mediation zijn voor de komende twee jaar vastgesteld: De provincie wil geschillen en procedures verkorten of voorkomen door het bevorderen van het gebruik van mediation(vaardigheden) op alle beleidsterreinen en in de primaire besluit- en planvormingtrajecten. In de provinciale bezwaarschriften- en klachtenprocedure wordt het gebruik van mediation(vaardigheden) verder bevorderd, dit geldt ook voor werkgerelateerde geschillen.

Daarnaast zal het projectbureau Mediation desgewenst gemeenten en waterschappen in de provincie Overijssel informeren, adviseren en faciliteren bij het gebruik van mediation(vaardigheden), een streven dat ook moet leiden tot een grotere bekendheid met het gebruik van mediation in het openbaar bestuur.

Het project Mediation van de Provincie Overijssel is, evenals de projecten Mediation Rechterlijke Macht en Gefinancierde Rechtsbijstand, een onderzoeksproject. Het eindrapport van het WODC wordt op 30 oktober 2003 gepresenteerd. Het Rijk stimuleert de alternatieve geschillenbeslechting door in 2004 mediation landelijk in te voeren in de rechtspraak. © 2003 Provincie Overijssel