Gemeente Weert

21/11/2003

Koninklijke onderscheidingen voor A. Cornelissen en M. Sangen

Burgemeester C. Majoor heeft op zaterdag 22 november koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de heren A. Cornelissen en M. Sangen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse Caeciliafeest van de Kerkelijke Harmonie St. Joseph in "De Poort van Limburg".
De heer Cornelissen werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de heer Sangen kreeg de onderscheiding behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

De heer A.F.I.M. (Anton) Cornelissen is geboren op 10 november 1949 in Weert en woont aan de Hegstraat 37 in Weert.
De heer M.J. (Tjeu) Sangen is geboren in Heerlen op 23 juli 1936 en woont aan de Steenspil 10 in Weert.

Cornelissen
De heer Cornelissen is vanaf december 1978 tot heden secretaris van de Kerkelijke Harmonie St. Joseph.

Vanaf de oprichting in 1977 is hij bestuurslid van de Stichting tot Bevordering Opleiding Jeugdige Muzikanten.
Deze Stichting heeft tot doel het opleiden van jeugdige muzikanten
d.m.v. muziekonderwijs. Onder medeverantwoordelijkheid van de heer Cornelissen zijn gelden verworven om aan dit doel te voldoen. Op dit moment zijn er 60 jeugdige muzikanten in opleiding. Verder is de heer Cornelissen vanaf mei 1992 vice-voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, de L.B.M. Momenteel telt deze organisatie 272 lidverenigingen die samen ± 30.000 leden hebben. De L.B.M. is als autonome bond aangesloten bij de Federatie Katholieke Muziekbonden in Nederland.
Van 1992 tot 2001 heeft de heer Cornelissen namens de L.B.M. zitting gehad in het bestuur van deze landelijke muziekorganisatie.

Sinds 1 januari 1998 is de heer Cornelissen bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, (PBCL) onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin in Limburg.
Het PBCL zet zich in voor het natuurbehoud en de cultuur in Limburg. Jaarlijks worden 300 tot 350 subsidieverzoeken in diverse sectoren beoordeeld en toegekend. De heer Cornelissen is met name op het gebied van de amateur-muziek een belangrijke bron van kennis bij de toepassing van subsidiecriteria en bij het beoordelen van subsidies in de diverse sectoren.

De heer Cornelissen is vanaf de heroprichting op 1 mei 1996 een van de acht Broedermeesters van het Venerabele Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert.
Hun en dus ook zijn taak is onder andere als eerste verantwoordelijke te zorgen voor mensen in de verdrukking, voor arme en verlaten, en zieke en vereenzaamde mensen.
In 1976 werd de heer Cornelissen door de Carnavalsvereniging V.V. de Rogstaekers gekozen tot Stadsprins. Vanaf 1977 tot 1998 was hij lid van V.V. De Rogstaekers en voorzitter van de Optochtcommissie. Zijn taak binnen de Rogstaekers was het organiseren en het actief deelnemen aan de totale organisatie van de carnaval.

Van 1984 tot 1994 was de heer Cornelissen voorzitter van de Rogstaekers Oad-Preenseclub. Dit is een vereniging die bestaat uit oud-Weerter Rogstaekersprinsen.

Van september 1987 tot en met oktober 1988 was de heer Cornelissen penningmeester van V.V. de Rogstaekers en Stichting Steunfonds Cultuurbehoud.

Ook is de heer Cornelissen lid van V.V. de Dorsvlieëgels van 1968 tot 1977, met een pauze tot 1998 vanwege zijn activiteiten bij V.V. De Rogstaekers, in deze periode was hij voorzitter en secretaris. Vanaf 1998 is hij weer bestuurslid (penningmeester) bij 'De Dorsvlieëgels' .

Vanuit zijn functie bij de ING-bank is hij vanaf het jaar 2000 secretaris van het Orange Lions College (de personeelsvereniging van de ING-bank).

Sangen
De heer Sangen is vanaf 1978 tot heden penningmeester van de Kerkelijke Harmonie St. Joseph. De Harmonie heeft ruim 160 leden.

Tevens is de heer Sangen vanaf 1978 penningmeester van de Stichting Opleiding Jeugdige Muzikanten te Weert.
De heer Sangen heeft zich gedurende al deze jaren bijzonder zorgvuldig gekweten van zijn taken als penningmeester en heeft een financieel gezonde vereniging in stand weten te houden.
Ook beheert de heer Sangen het clublokaal de St. Josephzaal. Hij heeft de zorg voor de uniformering en onderhoudt hierover contacten met de leverancier en vanzelfsprekend met de leden.

De heer Sangen heeft in de periode 1994 tot 1998 zitting gehad in het Kerkbestuur van de dekenale kerk St. Martinus.

De heer Sangen is sedert 1998 bestuurslid van Loterijclub Fortuna. Dit is een vereniging die 20 leden telt en die allen de intentie hebben ooit heel rijk te worden.

Van december 1998 tot 1 juli 2001 was hij lid van de Raad van Commissarissen van Nutsbedrijven Weert N.V. / Nutsbedrijven Weert Holding N.V.