Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 24 november 2003

Voor de derde keer een 'diabetesverpleegkundige van het jaar':

EADV-Award voor 'Zwolse pionier'
Harma Israël-Bultman

Tijdens de Nederlandse Diabetesdagen - deze week in de RAI te Amsterdam - krijgt diabetesverpleegkundige Harma Israël-Bultman de prestigieuze EADV-Award 2002. Zij is vanaf 1987 werkzaam in de locatie Weezenlanden van de Isala Klinieken in Zwolle en mag zich nu 'diabetesverpleegkundige van het jaar' noemen. De Award-commissie doet ook een oproep om nieuwe kandidaten aan te melden voor de felbegeerde EADV-Award 2003, die eind volgend jaar wordt toegekend.

Harma Israël krijgt de prijs in het grote auditorium van de RAI op vrijdag 28 november 2003 om ongeveer 16.00 uur (de dag voor professionals van de Nederlandse Diabetesdagen). De EADV-Award bestaat uit een ingelijst certificaat en een cheque van zevenhonderd euro, waarmee een kunstobject naar keuze kan worden uitgezocht. De EADV-Award wordt mede mogelijk gemaakt door Novo Nordisk Farma. Harma Israël heeft in haar ziekenhuis aan de wieg gestaan van de diabetespolikliniek en zij geeft inmiddels leiding aan een grote groep diabetesverpleegkundigen. Anno 2003 is Harma in binnen- en buitenland bekend om haar kennis over en ervaring met insulinepompen, implanteerbare pompen en de glucosesensor. Zij heeft de afgelopen jaren regelmatig medewerking verleend aan trainingen, het ontwikkelen van lesprogramma's en brochures voor pompfirma's.

"Eigenlijk voor ons héle diabetesteam"

De EADV-Award is ingesteld door de beroepsvereniging Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen. In een eerste reactie zegt Harma Israël "verrast te zijn en zich vereerd te voelen" met deze prijs, maar zij wil graag haar collega's erbij betrekken: "Ik zie deze EADV-Award als een huldeblijk voor ons héle diabetesteam in Zwolle. Ik denk dan niet alleen aan de totaal achttien diabetesverpleegkundigen in de beide locaties en transmuraal, maar ook aan de artsen, podotherapeuten, diëtisten, psychologen en de medewerkers van het laboratorium."

Harma put dagelijks veel voldoening uit de contacten met haar diabetespatiënten. Daarnaast ziet zij haar lessen over insulinepomptherapie op de post-HBO-opleiding als een belangrijke bijdrage aan de verdere professionalisering van het vak van diabetesverpleegkundige. Harma is ook budgethouder van de diabetespolikliniek: "Ik vind dat een leuk onderdeel van het werk: begrotingen maken en bewaken, het budget voor bijscholingen op eerlijke wijze verdelen, verplichtingen nakomen."

Voor de derde maal

De EADV-Award werd eerder uitgereikt aan Paula Boelen-van Dulken (Haarlem) en Marianne van de Wetering (Leiden). Commissievoorzitter Ida Wijsman-van Hummel zegt over Harma: "Zij heeft enorm veel baanbrekend verpleegkundig werk gedaan. Talloze diabetesverpleegkundigen hebben direct of indirect via Harma het vak geleerd. Het gaat dan om het ontwikkelen van protocollen, het geven van bijscholingen en altijd de bereidheid tot het geven van adviezen. Wij varen met zijn allen mee op haar kennis en ervaring. Zij verdient gewoon deze prijs!"

EADV-voorzitter Peter Broens feliciteert de Award-winnares: "Harma Israël is een diabetesverpleegkundige met veel kennis over insulinepomptherapie, naast al haar andere capaciteiten. Regelmatig krijgen wij vragen via onze website of via ons kantoor over behandeling, complicaties, voorschrijving van insulinepompen. Wij komen dan steeds weer terecht bij Harma. Zij is altijd bereid om antwoord te geven en je weer op weg te helpen. In het spotlicht staan is niets voor haar, maar daarom is de EADV-Award des te meer op zijn plaats!"

Nieuwe kandidaten welkom

De EADV-Award is bedoeld voor diabetesverpleegkundigen die op een bijzondere wijze een actieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de diabeteszorg in Nederland. De activiteiten van de voorgedragen diabetesverpleegkundige:

- moeten 'uniek' zijn;

- dienen toepasbaar te zijn elders in Nederland;
- leveren een duidelijke bijdrage aan het vak van diabetesverpleegkundige;
- zijn aantoonbaar innovatief binnen de diabeteszorg. Iedereen kan een diabetesverpleegkundige voordragen om te worden genomineerd voor de EADV-Award 2003. Aanmeldingen van nieuwe kandidaten voor de EADV-Award kunnen worden ingediend bij de
voorzitter van de Award-commissie, mevrouw Ida Wijsman-van Hummel, postbus 9020, 7200 GZ Zutphen, e-mail i.wijsman@gelre.nl, telefoon (0575) 592365.


---

De geschiedenis van
drie EADV-Awards vanaf 2000

Harma Israël-Bultman is de derde diabetesverpleegkundige die in aanmerking komt voor de prestigieuze jaarlijkse EADV-Award.


1. De eerste EADV-Award 2000 werd uitgereikt tijdens de Nederlandse Diabetesdagen op 12 oktober 2001 aan Paula Boelen-van Dulken, werkzaam in het Spaarne Ziekenhuis Heemstede. Zij won het hiermee van de twee andere genomineerden Dorret te Pas en Mieke Roovers-Vincent. Als verpleegkundig specialist diabeteszorg in Heemstede heeft Paula Boelen bijzonder veel tot stand gebracht, zoals de 'diabeteswijzer'. In 1989 heeft zij de diabeteswerkgroep in haar ziekenhuis opgericht om een goede multidisciplinaire samenwerking tot stand te brengen.


2. Tijdens het EADV-symposium "Deur open naar Europa" op 21 november 2002 werd de EADV-Award 2001 uitgereikt aan Marianne van de Wetering, wegens 'haar belangrijke rol bij het op de kaart zetten van het vak van diabetesverpleegkundige, zowel in Nederland als daar buiten'. De andere genomineerde was toen Beatrijs van der Poel. Marianne van de Wetering kreeg landelijke bekendheid, toen zij in januari 1986 het initiatief nam om de EADE (de voorloper van de EADV) op te richten, de vereniging voor diabetesverpleegkundigen en andere professionals.


3. Voor Harma Israël-Bultman is de strijd minder spannend dan die in voorgaande jaren: zij is nu de enige genomineerde en dus bij voorbaat al zeker van de huldiging tijdens de Nederlandse Diabetesdagen, op vrijdag 28 november 2003 in de RAI te Amsterdam. Zij krijgt de EADV-Award 2002 wegens 'enorm veel baanbrekend verpleegkundig werk'. Talloze diabetesverpleegkundigen hebben direct of indirect via Harma het vak geleerd: het gaat dan om het ontwikkelen van protocollen, het geven van bijscholingen en altijd de bereidheid tot het geven van adviezen.


---


---


Ingezonden persbericht