START FOUNDATION

Groot animo voor maatschappelijk investeren

Eindhoven 24 november - Ondanks de economisch schrale tijden blijkt er volop animo te zijn onder (startende) bedrijven in Nederland om te investeren in ondernemingen die zowel economische als maatschappelijke doeleinden nastreven. De landelijke Baanbrekerprijs leverde dit jaar ruim 80 businessplannen op. Opgeteld waren die goed voor een investeringsvraag van ruim 12 miljoen euro en een werkgelegenheidsverwachting van 4870 arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Baanbrekerprijs 2003 is een voor Europa unieke 'social venture competition'. Bestaande en startende ondernemers werden uitgedaagd om met businessplannen te komen die dubbele winst opleveren; gezonde financiële winst voor het bedrijf en winst voor de samenleving door het creëren van reguliere arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De prijs bestaat uit een renteloze lening (tot max. Euro 500.000,-) om het plan ten uitvoer te brengen en een kunstwerk. Bovendien krijgt de winnaar coaching ter versterking van zijn of haar ondernemerskwaliteiten.

De jury met o.a. SER-voorzitter Herman Wijffels, ex MKB-voorzitter Hans de Boer, vice- voorzitter van het FNV Kitty Roozemond en Jan Troost van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad selecteerde uit de 81 inzenders een zestal kandidaten voor de prijs. Woensdag a.s. word(t)en de winnaar(s) bekend gemaakt.

Amsterdam - Urbanwind Company is genomineerd met het plan om kleine windcabines voor urbaan gebruik te bouwen en te plaatsen. Het bureau bedacht een nieuw concept voor de energievoorziening en daarmee dient het niet alleen het milieu. De advisering, de verkoop en vooral de assemblagewerkzaamheden die hier bij komen kijken wil het bedrijf laten uitvoeren door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Eindhoven - Motio Development is een design- en engineeringbureau dat zich bezighoudt met visualisatie, styling, concept design en engineering van producten op het gebied van mobiliteit, transport en vrije tijd. Hun plan 'De C-Box' is een modulair opgebouwd systeem dat de voordelen van verschillende kampeermethoden in functionaliteit verenigt en de nadelen ervan zoveel mogelijk uitsluit. Binnen de onderneming zal ruimte zijn voor moeilijk plaatsbare werknemers, waaronder WAO-ers uit een reïntegratietraject. In de productie ziet Motio mogelijkheden om samen te produceren met de sociale werkvoorziening.

Emmen - De firma 'Veenstra Bestratingspersoneel' is genomineerd met het plan om een traditionele steenbakkerij te starten. In de steenbakkerij worden traditionele stenen gebakken die gebruikt worden voor het herbestraten van oude (antieke) stads- en dorpswegen. In het productieproces worden mensen ingezet die nu nauwelijks of geen kans krijgen op de arbeidsmarkt. In het plan is voorzien om hiervoor vijf mensen aan te stellen ofwel ruim 30% van het personeelsbestand. Bovendien kan de firma Veenstra hiermee voorkomen dat men in de wintermaanden bestratingspersoneel moet ontslaan. Zij kunnen dan aan de slag blijven in de steenbakkerij.

Gellicum (Gelderland)- AMBOR is genomineerd met het plan 'Weginspectie op rolletjes'. Het bureau adviseert overheden op het gebied van wegbeheer en verricht in opdracht van o.a. gemeenten weginspecties en opmetingen. Het plan is om hierbij mensen in speciale rolstoelen - voorzien van meetapparatuur - in te zetten. Op termijn zou dit betekenen dat er een viertal mensen aan de slag kunnen als inspecteur. Daarmee biedt AMBOR specialistisch werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lelystad - Fpoint is genomineerd met het plan 'De andere tussenpersoon'. Het bureau bedacht een nieuw consumentenconcept voor verzekeringen en andere financiële diensten in relatie met een eigen digitaal dossier op internet. De advisering, verkoop en alle andere werkzaamheden die hier bij komen kijken wil het bedrijf laten uitvoeren door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Al in het eerste jaar wil men starten met twaalf nieuwe medewerkers uit deze doelgroep. Ultimo streeft men naar een verhouding van 60% medewerkers uit achtergestelde groepen en 40% mensen uit reguliere werknemers.

Olderberkoop (Friesland) - Supermarkt Attent een regionale zorgorganisatie, runt deze winkel met mensen met een verstandelijke handicap. Dat levert dubbel rendement op. Het biedt werk aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt en het betekent dat een belangrijke voorziening op het platteland aanwezig blijft. Met het winnen van de prijs wil de supermarkt een aantal mensen in loondienst nemen en bovendien de mogelijkheden voor werkervaringsplaatsen verruimen. Dat laatste voor mensen die daarna weer elders in de detailhandel aan de slag kunnen.

Bekendmaking
De bekendmaking van de winnaar(s) en de prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 26 november a.s. in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.

De Baanbrekerprijs is een initiatief van de stichting Start Foundation en wordt nu voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden. Start Foundation is een maatschappelijke investeerder die streeft naar een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is. Het fonds stimuleert en ondersteunt initiatieven met geld, advies en contacten. De Baanbrekerprijs 2003 werd mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de United Services Group in Almere.


---


---