Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 24 november 03
Fax / e-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties

Betreft: Gelijke financiering

In de rand van de persconferentie over de begroting 2004 deed Minister Vanderpoorten een aantal uitspraken over de gelijke financiering van de netten. Als reactie daarop wil het Gemeenschapsonderwijs het volgende kwijt.

Beperkt deel

Het Gemeenschapsonderwijs wijst erop dat het hier slechts een klein fragment van de begroting voor onderwijs, met name de werkingsmiddelen betreft. Meer dan 85 % van de onderwijsbegroting, met wedden van de personeelsleden wordt reeds op basis van uniforme normenstelsels verdeeld.

Grondwet

De grondwet die de vrije keuze van ouders en leerlingen vastlegt, aanvaardt dat er objectieve verschillen kunnen bestaan die voortvloeien uit de eigenheid van de inrichtende macht. Zelfs uit de omstreden studie van Deloitte & Touche blijkt dat er objectiveerbare verschillen bestaan.

Andere financiering

Het Gemeenschapsonderwijs heeft zich nooit verzet tegen een andere financiering van het onderwijs. Het Gemeenschapsonderwijs wil wel dat met deze herverdeling alle scholen voldoende middelen krijgen om hun taken te vervullen. Tevens moet deze aanpassing de vrije keuze van ouders en leerlingen waarborgen. Een herverdeling mag er niet toe leiden dat scholen belet worden te functioneren. Het Gemeenschapsonderwijs heeft constructief bijgedragen tot het voorstel van financiering dat tijdens de rondetafelconferentie tot stand kwam. Dit voorstel houdt in dat er een basisfinanciering komt, aangevuld met een financiering per leerling en een financiering voor schoolspecifieke elementen, zoals de specifieke samenstelling van de schoolbevolking. In deze materie heeft het Gemeenschapsonderwijs zich reeds herhaaldelijk uitgesproken voor een nauwe kostenbesparende samenwerking tussen de officiële netten.

Gelijke plichten

Indien alle netten een gelijke financiering krijgen, eist het Gemeenschapsonderwijs dat hun dezelfde plichten worden opgelegd als aan het Gemeenschapsonderwijs. Onder meer houdt dit in: een open boekhouding waarbij alle geldstromen kunnen gecontroleerd worden, verregaande participatie van ouders in alle bestuursorganen, het aanbieden van alle godsdiensten en levensovertuigingen en solidariteit tussen de scholen.

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20 - 1000 Brussel
tel.: 02-790 93 06 - fax: 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

---- --