Ingezonden persbericht


Den Haag 24 november 2003

Both ENDS, Cordaid, Novib en Wemos:

'Nederlandse steun voor schuldenverlichting niet laten afhangen van voorwaarden IMF'

De Nederlandse overheid moet eigen keuzes maken als het gaat om het financieel steunen van overheidsbegrotingen in arme landen. Nederlandse steun zou niet mogen afhangen van het stempel van goedkeuring van het IMF. Ook schuldverlichting moet worden losgekoppeld van een IMF programma. De ontwikkelingsorganisaties Both ENDS, Cordaid, Novib en Wemos roepen de ministers Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Zalm (Financiën) hiertoe op, in aanloop naar de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer op 16, 17 en 18 december.

Lage inkomenslanden moeten nu een IMF programma hebben om in aanmerking te komen voor schuldverlichting en steun van andere donoren, zoals Nederland. De beleidsdoelstellingen en vaak rigide targets voor begrotingstekorten en inflatiebestrijding van het IMF beperken ontwikkelingslanden in het vormgeven van sociale en economische ontwikkeling. Nederland, en ook het IMF, hebben zich te houden aan de internationaal afgesproken Millenniumdoelstellingen, zoals halvering van de wereldwijde armoede in 2015.
Om deze doelstellingen te halen, moet ook het IMF armoedebestrijding voorop stellen in haar beleid en programma's. Het weinig flexibele beleid van het IMF gaat ten koste van de armen in het land en leidt tot sociale onrusten. Zo is in Bolivia de regering uiteindelijk naar huis gestuurd na sociale onrusten over nieuwe afspraken met het IMF over gasexporten. Ondanks papieren afspraken over armoedevermindering tussen landen en het IMF, merkt de arme bevolking vaak nog weinig van de uitvoering ervan.

Both ENDS, Cordaid, Novib en Wemos roepen Nederland op het IMF te beoordelen op de sociale gevolgen van haar beleid, en daarop af te rekenen. Nederland moet zich in haar eigen beleid en in internationale fora hard maken voor ontkoppeling van steun en schuldverlichting van het goedkeuringsstempel van het IMF, vinden de vier organisaties.

Woensdag 26 november a.s. vindt hierover een discussie plaats met de kamerleden Koenders (PvdA) en Vendrik (GroenLinks), Geske Dijkstra van de Erasmus Universiteit, Marten de Boer van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Elvira Eurlings van het ministerie van Financiën.

Titel: Het IMF: de Poortwachter, de armoede en de realiteit Datum: woensdag 26 november
Aanvang: 17.30uur
Locatie: Café Dudok, Hofweg 1a, Den Haag

Meer informatie? Pieter Jansen (Both ENDS). Telefoon: 020 6230 823. Mobiel: 06 20712191.