Gemeente Geldermalsen

Koninklijke onderscheiding

21 november 2003 - Tijdens de jaarlijkse feestavond van het gemeentelijk brandweerkorps van Geldermalsen zal burgemeester mr S.W. van Schaijck een koninklijke onderscheiding uitreiken aan de heer W. Heikoop uit Buurmalsen. De heer Heikoop wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 22 november a.s. om ongeveer 21.00 uur, in het dorpshuis in Meteren.

De heer W. Heikoop

De heer W. Heikoop is geboren op 12 augustus 1948 in Tricht en woont nu aan de Lingedijk 36 in Buurmalsen.

Hij heeft op 1 november 2003 na ruim 31 jaar wegens functioneel leeftijdsontslag (FLO) de brandweer Geldermalsen verlaten. De heer Heikoop was vrijwilliger bij de brandweer sinds 1 maart 1972. Tot 1 januari 1978 bij de brandweer van de gemeente Buurmalsen. Vanaf 1 januari 1978 - na de gemeentelijke herindeling - bij de brandweer van de gemeente Geldermalsen.

Op 1 maart 1972 werd de heer Heikoop benoemd tot lid van de vrijwillige brandweer Tricht in de rang van brandwacht 2de klasse. 1 juli 1974 werd hij bevorderd tot brandwacht 1ste klasse, waarna hij op
1 juni 1983 hoofdbrandwacht werd. Om zijn werk bij de brandweer goed te kunnen verrichten volgde hij diverse opleidingen: brandwacht 2de klasse (1973), brandwacht 1ste klasse (1974), pompbediener (1981), hoofdbrandwacht (1983). In 1984 ontving de heer Heikoop al het bronzen brandweerkruis van de Commissie Brandweeronderscheidingen wegens 12½ jaar vrijwillige brandweerdienst. In 1997 werd hem het zilveren brandweerkruis wegens 25 jaar vrijwillige brandweerdienst uitgereikt.

De heer Heikoop heeft zich al die jaren met veel enthousiasme en toewijding ingezet voor de brandweer. Als chauffeur/pompbediener hield hij zich o.a. bezig met het onderhoud van het materieel. Gemiddeld besteedde hij inclusief de wekelijkse oefenavond zeker 8 uur per week aan de vrijwillige brandweer. Genoemde tijdbesteding is exclusief de uitrukken. Bovendien was de heer Heikoop altijd van de partij bij de extra activiteiten van de brandweer, zoals wedstrijden en maatschappelijke brandweerzaken, bijvoorbeeld het vullen van waterzakken bij het jaarlijkse elfdorpenspel, het volpompen van de plaatselijke ijsbaan, enz. Door deze houding is hij een voorbeeld voor de andere brandweerlieden.