Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 24-11-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20675


Doelmatigheid in verpleeginstellingen

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 22018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2430304

24 november 2003

Vanwege het feit dat het vragenuur op 11 november jl. geen ruimte bood voor mondelinge vragen over doelmatigheid in verpleeginstellingen in het algemeen en de situatie bij de Egmontshof in het bijzonder, zijn separaat door u schriftelijke vragen aan mij gesteld. Voorzover ik niet reeds ben ingegaan hierop tijdens het AO over modernisering van 13 november jl, zal ik in deze brief antwoord geven op de schriftelijke vragen.

In de publiciteit heeft de situatie van de Egmontshof in Oud Beijerland voor een belangrijk deel bijgedragen aan de beeldvorming die ontstond rondom doelmatigheid in de sector. Op uw specifieke vraag of ik in het bezit ben van de benchmarkgegevens van de Egmontshof kan ik ontkennend antwoorden. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat de benchmark van de branche-organisatie primair bedoeld is voor instellingen om hun functioneren onderling te vergelijken en deelnemers op basis van de onderzoeksuitkomsten kunnen beoordelen op welke onderdelen ze binnen hun eigen instelling zich kunnen verbeteren.
Ik heb derhalve geen zicht op de stand van zaken van iedere individuele instelling en dat wil ik ook niet. Mijn verantwoordelijkheid ligt bij het systeem, het management is verantwoordelijk voor zijn instelling. In het uiterste geval is er voor mij de mogelijkheid om bij eventuele calamiteiten een aanwijzing of bevel uit te vaardigen aan een instelling op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen.

Gelet op deze verantwoordelijkheid heb ik in het AO over Modernisering AWBZ ook aangekondigd een onderzoek te laten uitvoeren naar het innovatiemogelijkheden binnen de sector. Voor het beoordelen van de mogelijkheden van efficiency is het immers niet alleen van belang te kijken hoe instellingen feitelijk presteren, maar ook daarin te betrekken welke innovatiekeuzes (bv. op het terrein van organisatie) zich daarbij voordoen en de mate waarin deze worden benut.

Signalen die mij bereikten dat als gevolg van een bezuiniging binnen een instelling zou worden overgegaan tot het invoeren van een pyjamadag lijken mij ongepast. Het neerslaan van de bezuinigingen op de primaire zorg acht ik zeer onwenselijk en niet nodig.

Ik sluit namelijk niet op voorhand uit dat de primaire zorg zelf doelmatiger kan worden georganiseerd. Wat uw vraag aangaat of er door mij is gesteld dat er sprake is van mismanagement in de Egmontshof, kan ik kort zijn. Het niet juist, niet volledig of buiten de context citeren komt zeer regelmatig voor. Het rectificeren van onjuiste berichtgeving in de media zou daardoor teveel inzet vergen en dus kies ik ervoor dit niet te doen.

Zoals bekend, heb ik de Inspectie verzocht na te gaan wat er speelt binnen de Egmontshof en heb ik u toegezegd u hiervan op te hoogte te houden. De rapportage omtrent de Egmontshof van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is inmiddels aan mij aangeboden. Ik zend u bij deze de rapportage toe. De rapportage geeft aan dat de problemen van de instelling niet van vandaag zijn, reeds langer spelen en zowel financieel als zorginhoudelijk van aard zijn. Het baart me zorgen dat de Raad van Toezicht, de directie en het managementteam er al twee jaar niet in slagen in gezamenlijkheid tot oplossingen te komen die geen negatief effect hebben op de patiëntenzorg. Op dit moment is het een taak van de Raad van Toezicht en het management van de Egmontshof om de problemen aan te pakken en ieder vanuit de eigen (statutoire) positie verantwoordelijkheid te nemen. De rapportage van de Inspectie geeft daartoe naar mijn mening goede aanknopingspunten. Hun gesprekspartner daarbij is de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Rapport: Onderzoek in het kader van interventie toezicht in verpleeghuis De Egmontshof te Oud-Beijerland
1. Rapport: Onderzoek in het kader van interventie toezicht in verpleeghuis De Egmontshof te Oud-Beijerland
Kamerstuk, 24-11-2003