ZORGVERZEKERAAR VGZ


VGZ mag voorkeursleveranciers en -geneesmiddelen aanwijzen

Gewijzigd verstrekkingenbesluit farmacie geeft zorgverzekeraar meer invloed

Vrijdag is in het kabinetsberaad besloten het verstrekkingenbesluit farmacie te wijzigen. Kern van de wijziging is dat met ingang van 2004 zorgverzekeraars mogen bepalen welke variant van een voorgeschreven geneesmiddel zij vergoeden. Zorgverzekeraar VGZ grijpt dit besluit aan om op volle kracht door te zetten om de marges uit de medicijnmarkt te drukken en ten gunste te laten komen van haar verzekerden. In de contracten met apothekers blijft daarom het door VGZ ingezette preferentiebeleid onverkort gehandhaafd.

Het gewijzigde verstrekkingbesluit betekent dat VGZ nu - daarin door de wet gesteund - nadrukkelijk invloed gaat uitoefenen op de inkoop van geneesmiddelen. De totale kosten van geneesmiddelen kunnen daardoor fors naar beneden. Verzekerden zullen dit merken in een minder sterk stijgende premie. VGZ gaat daarom vanaf 1 januari 2004 gebruik maken van de mogelijkheden die het gewijzigde besluit biedt. De besparingen kunnen voor VGZ oplopen tot 25 miljoen euro.

Eerder dit jaar bracht VGZ het prefentiebeleid al in praktijk door het middel simvastatine van Genthon als enige middel te vergoeden. Vanuit de apothekerswereld rees toen verzet, onder meer vanwege de slechte beschikbaarheid van het product. Vanaf vandaag is simvastatine van Genthon bij de meeste groothandels verkrijgbaar.

Tot nu toe is het zo dat men recht heeft op alle middelen van alle leveranciers die op de Nederlandse markt worden aangeboden. Een van de gevolgen hiervan is dat er een intensieve concurrentie plaatsvindt tussen producent, groothandel en apothekers op de marges die in de geneesmiddelensector bestaan. De marges blijven tot nu toe voornamelijk in de kolom achter en komen niet ten gunste van de verzekerde.

Kwaliteit en werkzaamheid van de geboden medicijnen staan niet ter discussie. Het gaat om geneesmiddelen die ook nu reeds in de markt verkrijgbaar zijn en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.


---