Gemeente Voorburg-Leidschendam


De VAC schrapt "Vrouwen" uit haar naam

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 24 november 2003
---

De Vrouwen Adviescommissie in de gemeente Leidschendam-Voorburg, afgekort VAC, heeft recentelijk haar naam gewijzigd. Omdat de commissie niet langer alleen maar uit vrouwen bestaat, heeft zij dit woord uit haar naam gehaald. Vanaf nu gaat de commissie door het leven als de Adviescommissie woningbouw en woonomgeving. De afkorting VAC zal vanwege haar naamsbekendheid wel blijven bestaan.

De VAC is een in 1946 opgerichtte woonconsumentenorganisatie die de belangen behartigt van (toekomstige) gebruikers van woningen en woonomgevingen en de gebruikskwaliteit ervan probeert te bevorderen. Van schets tot oplevering van een woning adviseert de VAC de betrokken partijen over een optimale gebruikskwaliteit. In hun visie moeten woningen aan kwaliteitseisen voldoen zoals bruikbaar- en doelmatigheid, toegankelijkheid en veiligheid. Daarnaast moet de woning comfortabel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch zijn.

De ervaring heeft geleerd dat bij het ontwerpen van woningen nog wel eens voorbij wordt gegaan aan zaken zoals draairichtingen van deuren, praktische indeling van badkamer en toilet (aanpasbaar bouwen), voldoende bergruimte, plaatsing van wandcontactdozen, schakelaars en thermostaten. Ook de plaatsing en de bediening van ramen levert soms problemen op. Met betrekking tot de woonomgeving signaleert de VAC vaak slecht verlichte achterpaden, een gebrek aan parkeerplaatsen en te weinig kinderspeelplaatsen.

De leden van de VAC zijn deskundige, goed geschoolde vrijwilligers. Ze werkt veelal in opdracht van de gemeente, woningcorporaties en bouwbedrijven. Particulieren kunnen echter ook een advies aanvragen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Inwoners van deze gemeente die meer informatie over de VAC willen, kunnen contact opnemen met mw. A. Breedeveld, telefoonnummer 070 327 7496.