Provincie Overijssel

Onderzoek toont draagvlak aan voor plannen Reestgebied

Het overgrote deel van de bewoners van het Drents-Overijsselse Reestgebied vinden dat het karakter van hun omgeving koste wat kost behouden moet blijven. Ze maken zich zorgen over het verdwijnen van agrarische bedrijven en karakteristieke boerderijen. Dat blijkt uit een bewonersonderzoek, dat gehouden is in opdracht van de projectgroep "Samen over de Reest". De landbouw is in het gebied een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Het gebied ligt rond het riviertje de Reest, dat in zijn oorspronkelijke vorm een kronkelige loop heeft door het grensgebied tussen Drenthe en Overijssel. In het project "Samen over de Reest", willen provincies, gemeenten, waterschap en belangenorganisaties het gebied ecologisch en economisch verder ontwikkelen.

Doelstellingen daarbij zijn het behoud van het waardevolle cultuurlandschap, een gezonde, sterke landbouw, de ontwikkeling van natuurprojecten en kleinschalige toeristische activiteiten. Voor deze plannen wordt een gebiedsvisie opgesteld. De resultaten van het bewonersonderzoek worden daarin betrokken.

Gezonde landbouw
Tussen de tachtig en negentig van de deelnemers van het onderzoek geeft aan het belangrijk te vinden dat de landbouw in het gebied gezond blijft. Datzelfde is het geval met het behoud van de werkgelegenheid. Verder moeten voldoende goede fiets- en wandelpaden behouden blijven.

Behalve dat het verdwijnen van boerenbedrijven en karakteristieke boerderijen als een probleem wordt ervaren (85 procent), maken relatief veel bewoners zich zorgen om de verdroging van de natuur (72 procent), het oprukken van bebouwing naar het buitengebied (66 procent) en de strengere eisen die aan de landbouw worden gesteld (56 procent). Daaruit mag worden geconcludeerd dat de doelstellingen van de projectgroep breed worden gedragen.

Het onderzoek is naar in totaal 1600 adressen in en net buiten het Reestgebied gestuurd. De respons is met ruim 41 procent hoger dan verwacht. In de projectgroep "Samen over de Reest" werken naast de provincies Drenthe en Overijssel de gemeenten De Wolden, Meppel, Hardenberg en Staphorst, het waterschap Reest en Wieden en een aantal belangenorganisaties samen.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel