Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 21 november 2003

Opnieuw te veel gifresten ondanks maatregelen supermarktketen 60% van de druiven voldoet niet aan de Warenwet

Zestig procent van de druiven
die in de supermarkt te koop zijn, bevat meer resten van bestrijdingsmiddelen dan de Warenwet toestaat. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Natuur en Milieu,
consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie. De resultaten

zijn ondanks pogingen om de situatie te verbeteren bij enkele supermarkten nog slechter dan vorig jaar. De milieu- en consumentenorganisaties vinden de nieuwe resultaten alarmerend.

Onafhankelijk onderzoeksbureau WCB heeft monsters uit verschillende supermarkten genomen die zijn onderzocht op resten van bestrijdingsmiddelen. Bij alle onderzochte supermarktketens zijn overtredingen van de Warenwet aangetroffen.

Alle bakjes druiven van Super de Boer bevatten te veel gifresten. C1000 had de minste overtredingen (TTn op de vijf monsters). Gemiddeld bevatte elk bakje druiven zeven soorten gif. ETn bakje druiven van Super de Boer bevatte resten van dertien verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.

Er zijn geen druiven aangetroffen zonder bestrijdingsmiddelen.

Ook in 2001 en 2002 werden overschrijdingen van de warenwet

geconstateerd na vergelijkbaar onderzoek in opdracht van Stichting

Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co. De milieu- en

consumentenorganisaties zijn nu twee jaar in gesprek met enkele grote supermarktketens. Aldi en Lidl verkopen nu geen druiven meer, omdat vorig jaar bleek dat 75% van hun druiven meer gif bevatte dan de wettelijke norm. Laurus beloofde vorig jaar beterschap, maar het onderzoek liet dit jaar nog slechtere cijfers zien.

De wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen in voedsel zijn er niet

voor niets: ze beschermen de gezondheid van de consument. Sommige van de aangetroffen stoffen kunnen het menselijke zenuwstelsel schaden. De normen houden geen rekening met het feit dat men een cocktail van zeven tot dertien verschillende bestrijdingsmiddelen tegelijk binnen kan krijgen. Ook zijn de normen voor kinderen niet streng genoeg.

www.weetwatjeeet.nl

De Keuringsdienst van Waren controleert het voedsel op kwaliteit. De dienst constateert in haar jaarverslag een toename van overschrijdingen van de normen voor bestrijdingsmiddelen: van 17% in 1998 naar 38% in 2002. Afgelopen week werd alle bezorgdheid hierover gesust. De Keuringsdienst van Waren zou gifgebruik in voeding niet moeten bagatelliseren, maar maatregelen moeten nemen. Zeker nu blijkt dat ze handhaving van de Warenwet niet waar kan maken. De dienst meldt evenmin in welke winkels de overtredingen worden aangetroffen. Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie vinden dat consumenten het recht hebben te weten welke winkels de fout in gaan. Daarom maken de organisaties alle testuitslagen openbaar op de website www.weetwatjeeet.nl.

Winkelketens worden op deze manier gestimuleerd om maatregelen te nemen. De milieu- en consumentenorganisaties sturen er tegelijkertijd bij de overheid op aan dat zij optreedt tegen overtreders.

Goede Waar & Co, Sebastian Verstegen 0619856859. Stichting Natuur en Milieu,
030-2331328 Marc Koene, Marijke Brunt
Milieudefensie, persvoorlichting 020 5507 333

www.weetwatjeeet.nl