Ministerie van Defensie


---


---

foto: Schietoefeningen met de .50 mitrailleurs moeten de rebellen intimideren (Peter van Bastelaar, CAVDKM)

Drukke eerste week voor Hr.Ms. Rotterdam

24-11-2003

Hr.Ms. Rotterdam, sinds dinsdag 18 november present voor de kust van Liberia, kende een drukke eerste week. Meteen na aankomst zijn diverse verkenningen bij Monrovia uitgevoerd. Daarna bracht de commandant van het schip een beleefdheidsbezoek aan de Keniaanse Force Commander generaal Opande. Deze toonde zich blij met de aanwezigheid van de Nederlanders. De Rotterdam biedt hem een groot voordeel, want in de opbouwfase van de UNMIL-troepenmacht vormt uiterlijk machtsvertoon een belangrijke psychologische factor.

Al gauw na dit bezoek verplaatste de Rotterdam zich veertig mijl noordwaarts naar het vissersplaatsje Robertsport. Dat ligt in een gedeelte van Liberia dat nog door de LURD-Rebellen wordt gecontroleerd. Het schip moest hier op verzoek van de Force Commander de vlag van de Verenigde Naties laten wapperen. Omdat dit weinig indruk maakt in deze contreien, vonden aan boord diverse schietoefeningen plaats, zodat de rebellen in de kuststreek de lichtspoormunitie over het water konden zien scheren. Terwijl de Rotterdam zich ophield voor de kust van Robertsport, meldde de eerste patiënt zich op zaterdag aan. Een Ghanese Civil UNMIL-policeman met malariaverschijnselen werd vanuit Monrovia naar het schip gevlogen. Daarmee kon de medische dienst dus gelijk aan het werk.

Als de Rotterdam maandag weer op de rede van Monrovia opduikt, blijkt al snel dat de bevolking eraan gewend begint te raken. De Lynx helikopter wordt vrolijk toegezwaaid en vissers begroeten het schip vriendelijk. Vanaf de wal komen delegaties van het hoofdkwartier de piketpalen voor de komende maanden uitzetten. Liberia en UNMIL zijn blij met de komst van de Rotterdam. De eerste patiënt is behandeld, de eerste opdracht succesvol uitgevoerd. (fotos: Peter van Bastelaar, CAVDKM)
foto: Aankomst van de eerste patiënt op Hr.Ms. Rotterdam (Peter van Bastelaar, CAVDKM)