Cito

Citogroep en ECDL Nederland verkennen mogelijkheid toetsen ICT-vaardigheden
Doorlopende leerlijn ICT voor leerlingen primair en voortgezet onderwijs

24 november 2003

De Citogroep en de Stichting ECDL Nederland gaan samenwerken. De komende maanden verkennen deze twee organisaties hoe zij hun krachten kunnen bundelen op het gebied van een doorlopende leerlijn en toetsen voor ICT-vaardigheden voor het primair en voortgezet onderwijs. Met als uitgangspunt het behalen van het ECDL (Start)diploma. Onlangs bekrachtigden Linde van den Bosch, unitdirecteur Primair onderwijs/Voortgezet onderwijs van de Citogroep, en Karen Hoogstraten, directeur van de Stichting ECDL Nederland, de intentie tot samenwerking.

Op dit moment ontbreekt in het primair en voortgezet onderwijs een standaard met ICT-eindtermen. Hierdoor is het moeilijk te voorspellen of leerlingen de benodigde ICT-basisvaardigheden aanleren en toepassen. De Citogroep en Stichting ECDL Nederland willen gezamenlijk een leerlijn ICT met bijbehorende toetsen ontwikkelen, gericht op leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met deze doorlopende leerlijn zal niet alleen de aansluiting tussen het primair en voortgezet onderwijs op het gebied van ICT verbeteren, maar leerlingen ook het vooruitzicht bieden op een erkend ICT-diploma.

Leerlijn ICT
Uitgangspunt voor de doorlopende leerlijn ICT is het behalen van het Europees Computer Rijbewijs, oftewel het ECDL diploma (European Computer Driving Licence). Dit diploma bestaat uit zeven modules, gericht op basis-computervaardigheden. Een doorlopende leerlijn ICT geeft leraren een kader voor het plaatsen van ICT-vaardigheden in de schoolloopbaan van een leerling. Tegelijkertijd biedt het leerlingen het vooruitzicht op een (inter)nationaal erkend ICT-diploma dat extra mogelijkheden geeft binnen (vervolg)onderwijs en op de arbeidsmarkt. In leerjaar twee van het voortgezet onderwijs kan een leerling beschikken over het ECDL Startdiploma voor vier modules en in leerjaar vier over het ECDL diploma voor alle zeven modules.

Pilot
Een belangrijk onderdeel van de doorlopende leerlijn ICT bestaat uit diagnostische en certificerende toetsen. De toetsen zijn flexibel inzetbaar; leerlingen kunnen de toetsen in hun eigen tempo doorlopen. Om de haalbaarheid van dit product te beoordelen, zal er van april tot en met juni 2004 een pilot bij enkele scholen worden uitgevoerd. De deelnemende scholen zullen (tijdelijk) als geautoriseerd ECDL testcentrum gaan fungeren, zodat leerlingen de toetsen op hun eigen school kunnen maken.

ECDL
Het Europees Computer Rijbewijs is de Nederlandse vertaling van het European Computer Driving Licence, oftewel het ECDL. In inmiddels 165 landen is het diploma dé standaard als het gaat om basisvaardigheden op de computer. Het examen is wereldwijd beschikbaar in 27 talen. Er zijn zo'n 15.000 testcentra, waarvan 160 in Nederland. De examens worden online afgenomen. De uitslag is direct daarop bekend. Uitgangspunt voor ECDL is het vaardigheidsniveau dat noodzakelijk is in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld tekstverwerking, presentaties en veilig omgaan met internet en e-mail. In totaal gaat het om zeven modules, gebaseerd op de meest gebruikte programma's. De Europese Commissie beveelt het ECDL aan als het niveau dat iedere 16-jarige Europese burger in 2006 zou moeten hebben bereikt.

Stichting ECDL Nederland
Stichting ECDL Nederland is opgericht door NGI, het platform voor ICT-professionals. Stichting ECDL Nederland bewaakt namens NGI in Nederland de ECDL standaard. Haar belangrijkste taken zijn het autoriseren van testcentra waar de ECDL module-examens worden afgenomen; de inhoud van de zeven module-examens; het bewaken van de kwaliteit van de tests; het goedkeuren van het ECDL lesmateriaal en de registratie van gegevens van de houders van modulekaarten en houders van het Europees Computer Rijbewijs. (www.ecdl.nl)

Citogroep
De in Arnhem gevestigde Citogroep wordt internationaal erkend als expert in het ontwikkelen en afnemen van toetsen en examens voor het meten en volgen van menselijke mogelijkheden. Haar pakket diensten en producten voor de onderwijs- en beroepspraktijk is breed en richt zich op moderne toetsvormen en volgsystemen. De Citogroep verzorgt trainingen en advieswerk en onderzoekt de kwaliteit van het onderwijs. Al deze activiteiten voert de Citogroep uit voor onderwijsinstellingen, overheden en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland.