Gemeente Son en Breugel


Langdurige minima krijgen eenmalige uitkering
24-11-2003
Langdurige minima krijgen in december een eenmalige uitkering van de gemeente. Deze uitkering komt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit ministerie heeft over 2003 aan de gemeenten extra middelen beschikbaar gesteld voor financiële ondersteuning van langdurige minima zonder arbeidsperspectief. Deze middelen zijn een voorloper op de Langdurigheidstoeslag, die binnen de nieuwe Wet Werk en Bijstand vanaf 2004 verstrekt gaat worden aan minima.

Voor wie bestemd?

Om voor de extra ondersteuningsbijdrage in aanmerking te komen, dient u aan de volgende criteria te voldoen:
Op 1 oktober 2003 minimaal 21 jaar zijn;
Zelfstandige woonruimte hebben in de gemeente Son en Breugel; Een onafgebroken periode van 4 jaar een inkomen ontvangen hebben op bijstandsniveau; (per 1 juli 2003 op maandbasis 797,75 voor een alleenstaande, 1.025,68 voor een alleenstaande ouder en 1.139,64 voor gehuwden of samenwonenden)
Geen andere inkomsten, bijvoorbeeld in de vorm van alimentatie, studiefinanciering, inkomen uit kamerhuur, hebben ontvangen gedurende die 4 jaar;
Geen vermogen hebben dat hoger is dan het vrij te laten vermogen in de Algemene bijstandswet, te weten 4.975,00 voor een alleenstaande en
9.950,00 voor alleenstaande ouders en echtparen of samenwonenden. (Een eigen huis wordt buiten beschouwing gelaten);
Gedurende het jaar 2003 géén arbeidsperspectief hebben gehad. (Dat wil zeggen dat u kunt aantonen dat u in 2003 op zoek bent geweest naar werk, door bijvoorbeeld inschrijving bij het Centrum voor Werk en Inkomen of door sollicitaties.)

Hoogte van de te betalen bedragen:

De bedragen zijn voor 2003 vastgesteld op:
gehuwden of samenwonenden 110,00 per gezin
alleenstaande ouders 100,00 per gezin
alleenstaanden 84,00 per persoon

Hoe te handelen?

De aanvraagtermijn loopt van 1 tot en met 31 december 2003.

Cliënten van de afdeling Sociale Zaken

Als u al een uitkering op grond van de Algemene bijstandswet, Ioaw of Ioaz ontvangt via de gemeente Son en Breugel hoeft u niets te ondernemen.In december 2003 storten wij de extra ondersteuningsbijdrage (vóór Kerstmis) automatisch op uw rekening. U dient wel volgens de hierboven aangegeven punten in aanmerking komen voor deze extra ondersteuning.

Niet-cliënten van de afdeling Sociale Zaken

Inwoners, die geen uitkering Abw / Ioaw of Ioaz ontvangen van de afdeling Sociale Zaken en denken in aanmerking te komen, dienen: of persoonlijk aan de balie (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis)
of telefonisch contact opnemen met het secretariaat van deze afdeling, telefoon 491 449.
Zij ontvangen een aanvraagformulier.

Aanvragen en/of telefonische meldingen worden tot 1 januari 2004 in behandeling genomen.