Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Sterke stijging faillissementen brengt concurrentiepositie Europa verder in gevaar

NEDERLAND OP TWEEDE PLAATS IN WERELDWIJDE
FAILLISSEMENTSINDEX EULER HERMES

DEN BOSCH, 24 november 2003 - Het aantal faillissementen in Nederland stijgt schrikbarend snel. Met een recordstijging van maar liefst 28 procent in de eerste zeven maanden van 2003 neemt Nederland na Noorwegen een tweede positie in deze internationale ranglijst in. Dat blijkt uit de mondiale faillissementsindex van kredietverzekeraar Euler Hermes, die jaarlijks een wereldwijde analyse van faillissementsrisico's publiceert. De vooruitzichten hierin wijzen bovendien op een verdere verslechtering van de solvabiliteit van Nederlandse bedrijven. Doordat de economie zich naar verwachting traag zal herstellen, zal het aantal faillissementen, over het hele jaar berekend, met ruim 25 procent stijgen. In 2004 wordt een stijging van vijftien procent verwacht, waarmee het aantal bedrijven dat in dit jaar de deuren moet sluiten, zal toenemen tot een recordhoogte van 7.100.

De mondiale faillissementsindex van Euler Hermes geeft inzicht in de faillissementsrisico's van de bedrijven in grote geïndustrialiseerde landen. Dankzij een zeer omvangrijke internationale database, die gegevens van ruim veertig miljoen bedrijven bevat, is Euler Hermes in staat een zeer gedetailleerd internationaal overzicht te geven van de kredietwaardigheid van bedrijven.

Nederlands historisch dieptepunt

De internationale barometer schetst een somber beeld voor de Nederlandse economie. Na een stabiele stijging in 2002 vertoont het aantal faillissementen nu een progressief stijgende lijn. Met name als gevolg van de slechte prestaties in het eerste kwartaal van 2003 zijn ruim 3.700 Nederlandse bedrijven in de eerste zeven maanden van dit jaar failliet verklaard. Dat is een stijging van maar liefst 28 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Met name in het MKB, dat negentig procent van het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigt, moesten duizenden bedrijven de deuren sluiten. Een ontwikkeling die binnen alle Nederlandse sectoren voelbaar is. De industrie nam vijftien procent van de faillissementen voor haar rekening, een kwart kwam op het conto van de bouw, het transport, de opslag, de communicatiesector en de financiële dienstverlening. De economische neergang treft bovendien regio's die fungeren als motor van de economie: de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland, goed voor zo'n twee derde van het Nederlandse bedrijfsleven. De vooruitzichten voor 2004 bieden weinig uitzicht op verbetering. Doordat de economie zich slechts traag zal herstellen, is de verwachting dat het aantal faillissementen in 2003 en volgend jaar nog fors zal stijgen.

Duitsland

Ook in andere Europese landen zijn de gevolgen van economische tegenwind duidelijk merkbaar, zij het minder sterk dan in Nederland. Duitsland noteert in de eerste helft van 2003 een stijging van negen procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003. Alleen in de bouw is sprake van een lichte daling, hoewel ook hier één op de vijf bedrijven failliet gaat. Met name de dienstensector kampt met de gevolgen van de economische recessie.

Hier is 45 procent van de faillissementen en ruim de helft van de schulden geconcentreerd. In de industrie en handel zijn de gevolgen iets minder sterk voelbaar. In 2004 wordt een verdere stijging van tien procent van het aantal faillissementen verwacht.

Frankrijk

In Frankrijk komt de zwakke economie eveneens tot uitdrukking in een toenemend aantal bedrijven - met name de industrie (14 procent) en de transportsector (11,5 procent) - dat faillissement aanvraagt. Hier is sprake van een stijging van 7.3 procent in de eerste negen maanden van 2003 ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Het aantal failliete bedrijven zal in 2004 naar verwachting met zeven procent verder stijgen.

België

Ook in België komen veel bedrijven in de problemen. Hier stijgt het aantal faillissementen voor het derde achtereenvolgende jaar. In de eerste negen maanden van 2003 was sprake van een toename van bijna zes procent in vergelijking met de eerste negen maanden van 2002. Sinds het begin van dit jaar verloren 16.900 werknemers hun baan, met name in de commerciële sector, de dienstverlening en het transport.

Europa en de Verenigde Staten

In de faillissementsindex komen de gevolgen van de economische crisis van 2001 tot uitdrukking in een stijging van tien procent van de internationale schuldenlast. Hoewel het totale faillissementrisico sinds eind 2001 wereldwijd lijkt te stabiliseren, is sprake van grote verschillen in de schuldposities van de onderzochte landen. Zo nam het aantal faillissementen in de Verenigde Staten en Japan sterk af, terwijl in Europa juist sprake was van een forse nettostijging van maar liefst tien procent. Een toename die zich naar verwachting ook in 2004 zal voortzetten met een stijging van 3,5 procent. Uit de index blijkt dat sprake is van een rechtstreekse relatie tussen economische groei en het aantal faillissementen. Zo is in de VS al enige tijd sprake van een duidelijk economisch herstel, terwijl de economie in Europa dit jaar niet verder groeit en volgend jaar waarschijnlijk slechts een bescheiden groei van 1,6 procent genoteerd kan worden. In Europa doet zich met name in de industrie een sterke concentratie voor van het aantal bedrijfssluitingen, met alle gevolgen van dien voor de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven en de werkgelegenheid. In de VS groeit de economie in 2003 daarentegen met 2,5 procent; een groei die volgend jaar waarschijnlijk nog verder oploopt naar 3,5 procent. Over het algemeen is een groei van minimaal twee tot drie procent noodzakelijk om het tij te keren en het aantal faillissementen te stabiliseren.

Top 10 mondiale faillissementsindex voor 2003

(procentuele stijging aantal faillissementen t.o.v. 2002)

Noorwegen 32 procent
Nederland 28 procent
Luxemburg 17 procent
Spanje 14 procent
Verenigd Koninkrijk 12 procent
Zwitserland 12 procent
Duitsland 10 procent
Griekenland 8 procent
Ierland 8 procent
Frankrijk 7 procent

Over Euler Hermes Kredietverzekering NV

Euler Hermes wereldwijd marktleider op het gebied van kredietverzekeringen. Met ruim 6.000 medewerkers in 36 landen beschikt Euler Hermes over een marktaandeel van 37 procent. Euler Hermes biedt een uitgebreide dienstverlening aan klanten die hun debiteuren willen verzekeren. Het bedrijf is onderdeel van de Allianz Group en genoteerd aan Euronext Parijs. In Nederland is Euler Hermes Kredietverzekering NV de tweede kredietverzekeraar met een marktaandeel van 18 procent en ca. 75 medewerkers. Euler Hermes is in Nederland ook actief via Interpolis Kredietverzekeringen, een joint venture met Interpolis.Voor meer informatie kunt u de website van Euler Hermes raadplegen: www.eulerhermes.com


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht