Gemeente Ferwerderadiel

Brandveiligheid in horecagelegenheden en andere bedrijven pixel pixel

Prettige feestdagen!

Brandveiligheid in horecagelegenheden en andere bedrijven.

Het is bijna al weer zover, de feestdagen komen er al weer aan. Waarschijnlijk bent u al gestart met de voorbereidingen voor deze feestelijke dagen. Druk met ideeën hoe u uw gebouw(en), specifiek uw publieksruimten, gezellig en feestelijk in kunt richten. Versiering maakt feestelijk, maar het is een extra risico als u brandbare materialen gebruikt. U als ondernemer bent op de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasten.

U moet dan ook de nodige maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen. Om u daarbij te helpen vat uw gemeente in samenwerking met de brandweer de voornaamste voorschriften en maatregelen op dit gebied nog eens samen. Het gaat om vluchtwegen, blusmiddelen, verlichting, open vuur, versiering en het maximum aantal toe te laten personen. Ook voor u geldt "Prettige feestdagen!"

Om de veiligheid van uw gasten tijdens deze feestdagen zoveel mogelijk te waarborgen moeten in uw pand een aantal brandpreventieve voorzieningen aanwezig zijn, specifiek in uw publieksruimten. Denk hierbij aan voldoende vluchtwegen, goed begaanbare nooduitgangen, noodverlichting en vluchtwegaanduiding. Deze hebben tot doel, wanneer zich een calamiteit voordoet, de aanwezige personen snel en kalm naar een veilige plaats te leiden. Ook gelden er brandveiligheidseisen voor de versieringen die u gebruikt. Indien uw inrichting over een gebruiksvergunning beschikt zijn alle geldende eisen daarin opgenomen.

Als deze brandpreventieve voorzieningen niet aanwezig zijn, niet goed functioneren of als er teveel mensen aanwezig zijn, kunnen de vluchtwegen en nooduitgangen de mensenstroom niet aan. Het is heel belangrijk dat u tijdig, vóór alle komende feestdagen, nog eens naar de aanwezigheid en goede werking van de hierboven genoemde voorzieningen kijkt. Bovenstaande maatregelen kunt u ook toepassen in uw thuissituatie, brandveiligheid eindigt immers niet bij uw bedrijf.

Impregneren kerstbomen en kersttakken
Natuurlijke kerstbomen mogen in uw pand een plaatsje krijgen. Kies dan voor een boom met kluit en plaats deze in een stevige kuip. Houd de aarde waarin de boom staat goed vochtig, zodat de boom minder snel uitdroogt. Impregneer de boom. Het is niet toegestaan om natuurlijke kersttakken te gebruiken als versiering. Imitatie kersttakken zijn een goed alternatief, maar dienen ook aan brandveiligheidseisen te voldoen. Het impregneren is specialistisch werk. Alleen gedurende de kerstperiode van 2003 staat de gemeente toe dat u uw eigen versieringsmaterialen en/of kerstbomen impregneert.

Vanaf 2004 zal de brandweer van u verlangen dat u aantoont dat dit impregneren is gedaan door een erkend bedrijf met een erkend product worden.

Niet alleen voor de feestdagen
Wij willen voor de duidelijkheid benadrukken dat de regels en voorschriften op het gebied van brandveiligheid altijd voor uw bedrijf van toepassing zijn. Dus niet alleen bij feestelijke gelegenheden of alleen wanneer er in uw bedrijf extra feestversiering wordt toegepast.

Meer informatie
De belangrijkste voorschriften van versiering en het aantal toe te laten personen staan in een document voor u op een rijtje.