Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kamerlid crone opent 250ste postbank geldservicepunt

Amsterdam, 24 november 2003. Vandaag opent PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone het 250ste Postbank Geldservicepunt in Middenbeemster in bijzijn van de landelijke ouderenbonden (PCOB, KBO en ANBO) en de directie van Postbank. Hiermee is Postbank voor op schema wat de uitrol betreft van de punten waar Postbankklanten geld aan een balie kunnen halen. Bij de start in november 2002 beloofde de Postbank om in 2005 vierhonderd geldservicepunten te openen in kleinere woonplaatsen met minimaal 500 Postbankklanten. Het totaal aantal punten waar Postbankklanten contant geld kunnen opnemen aan de balie, komt in 2005 op 1200.

Vorig jaar stond bereikbaarheid van bankdiensten in de belangstelling van de media omdat veel banken uit de kleinere woonplaatsen zijn vertrokken. De reden hiervoor was dat de baliehandelingen de afgelopen jaren enorm zijn afgenomen. Steeds meer klanten bankieren via de telefoon (Girofoon) of de computer (Girotel), nemen geld op bij de betaalautomaat, pinnen in winkels etc. PvdA Kamerlid Ferd Crone schreef vorig jaar een voorontwerp wetsvoorstel over onder andere de bereikbaarheid van bankdiensten. Dit voorstel is nog niet ingediend.

Negentig procent van de Nederlanders haalt geld uit de muur. Dat betekent dat tien procent zijn geld liever persoonlijk ontvangt; vaak zijn dat oudere klanten. Deze klanten hebben hun bezwaren van het verdwijnen van een balie aan Postbank geuit. Daarom startte Postbank vorig jaar november met Postbank Geldservice, waar klanten gegarandeerd tot 250 euro per dag kunnen opnemen bij plaatselijke ondernemers; een aankoop is voor de geldopname geen verplichting. Postbank Geldservice is gevestigd bij een lokale ondernemer, veelal een supermarkt. Hierdoor blijven bankdiensten binnen bereik van mensen in kleinere woonplaatsen.

Noot voor de redactie,