BRANDWEER

Equalproject Beroepsbrandweervrouwen groot succes

Wat?
De drie grootste brandweerkorpsen van Nederland (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) hebben de krachten gebundeld en met deze samenwerking concrete resultaten geboekt. Het doel van het project is te komen tot de aanstelling van 24 beroepsbrandweervrouwen. Dat wordt gerealiseerd! Met de campagne 'Niet voor Mutsen' en de website www.beroepsbrandweervrouw.nl is het gelukt om vrouwen te interesseren voor de brandweer. Bij de brandweer Den Haag starten de komende maanden 8 vrouwen met de opleiding tot brandwacht. Den Haag wil dit succes continueren en streeft ernaar ook in de toekomst eenderde van de kandidaten in de opleiding tot brandwacht uit vrouwen te laten bestaan. In december wordt hiertoe al gestart met een tweede wervingsronde. Bij de brandweer Amsterdam gaan 8 vrouwen starten in een voortraject dat kan bestaan uit een organisatiebrede opleiding met een opleiding tot zichtcontroleur (preventie), stages op verschillende afdelingen en/of een fysiek trainingsprogramma. Om het aanbod van kwalitatief goede sollicitanten in het kader van het project te waarborgen gaat Amsterdam het trainingsprogramma ook openstellen voor vrouwelijke sollicitanten die beschikken over een voldoende basisniveau om op termijn te voldoen aan de functie-eisen van de brandweer Amsterdam. De brandweer Rotterdam gaat het korps versterken met 12 brandweervrouwen. De vrouwen starten op 1 december met de opleiding. Een bijzonder resultaat waar brandweer Rotterdam bij stil wil staan. Districtcommandant Gerrit Spruit van de brandweer Rotterdam zal maandag 1 december om 08:15 uur het officiële startsein geven voor de opleiding van de 12 vrouwen. Na drie maanden zullen de deelneemsters hun opleiding met een examen kunnen voltooien en gaan werken bij de brandweer Rotterdam.

Wie?
Ten behoeve van de voorbereiding en uitvoering van het project is een samenwerkingsverband opgericht (het Ontwikkelpartnerschap OP). Het OP bestaat uit: de voorzitter van de NVBR, de commandanten van de brandweer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, het Netwerk Brandweervrouwen, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VanDoorneHuiskes en partners (projectmanagement).
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Europees Sociaal Fonds, het ministerie van BZK en de inzet van de andere betrokken organisaties.

Waar?
Kazerne Albrandswaard, Schroeder van der Kolklaan 77a, 3172 VJ te Poortugaal

Wanneer?
Maandag 1 december 2003 om 08:15 uur
Feestelijke start en mogelijkheid om een foto te maken van de vrouwen in hun nieuwe brandweerkleding.

Waarom?
Werken bij de brandweer is een uitdagende, niet-alledaagse en zinvolle baan. En daarom is het een gemiste kans dat er nog zo weinig vrouwen in dit vak werken. Slechts 3.3% van alle beroepsfuncties wordt vervuld door vrouwen. Het is hiermee dan ook nog een van de weinig overgebleven mannenberoepen. De brandweer wil een afspiegeling zijn van de lokale bevolking en al het beschikbare talent in haar organisatie vertegenwoordigd zien.Toonaangevende organisaties in het brandweerveld hebben de krachten gebundeld en zijn een project gestart dat moet leiden tot de werving, selectie en opleiding van meer beroepsbrandweervrouwen.

Geacht redactielid,
Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de start van de opleiding van de Rotterdamse vrouwen. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:
Bureau PR & Voorlichting van de brandweer Rotterdam 010-4468970. Indien u aanvullende informatie wilt over het project, de contactpersonen van de korpsen Amsterdam en Den Haag of over fotomateriaal wilt beschikken, kunt u contact opnemen met Cora de Olde of Saskia Schalkwijk van het bureau VanDoorneHuiskes en partners (projectmanagement). Telefoon 030-2333361 of 06-21563670; e-mail info@beroepsbrandweervrouw.nl

24 nov 03 15:04