Gemeente Best

24-11-2003
Afronding Toekomstvisie 2005-2020

AFRONDING TOEKOMSTVISIE 2005-2020
Op maandag 17 november jl. heeft het college van burgemeester en wethouders de concept-toekomstvisie 2005-2020 gepresenteerd. In de Burgerzaal van het gemeentehuis waren ongeveer 80 inwoners aanwezig; met name mensen die in 2001 en 2002 al deelnamen aan de werkbijeenkomsten. Daarnaast was ook een groot aantal leden van de gemeenteraad present. Tijdens de bijeenkomst heeft het college ook verantwoording afgelegd voor de wijze waarop de bijna 600 ideeën die de werkbijeenkomsten opleverden, zijn verwerkt. Dit is een kort verslag van de afrondingsbijeenkomst.

Verantwoording
Het college van B. en W. realiseert zich dat het erg lang heeft geduurd voordat de oogst uit de werkbijeenkomsten, bijna 600 ideeën, zijn vertaald in de Toekomstvisie. Maar waarom heeft het zolang geduurd? Dit heeft onder meer te maken met het grote aantal ideeën. Ideeën die elkaar gedeeltelijk overlappen, maar ook vaak heel tegenstrijdig zijn. De bedoeling van de visie voor Best tot 2020 is juist het opzetten van kaders (hoofdlijnen) voor de toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast moest rekening worden gehouden met de ontwikkelingen in de regio Eindhoven, nadat bekend was dat de gemeentelijke herindeling niet door zou gaan.
Een groot aantal ideeën is in elk geval verwerkt: zo'n 150 ideeën zijn terug te vinden in de meerjarenbegroting en nog eens 225 in de concept-Toekomstvisie. Daarnaast is er een groot aantal ideeën met betrekking tot de korte termijn of klachten inmiddels afgehandeld.

Concept-Toekomstvisie
De centrale vraag van de visie luidt: "Hoe zou Best zich in de toekomst kunnen ontwikkelen?" Hiervoor zijn drie scenario's (toekomstbeelden) denkbaar:

* inbreiding lokaal: alleen ontwikkelingen - met name woningen - binnen de bebouwde omgeving voor eigen inwoners;
* inbreiding en uitbreiding lokaal: ontwikkelingen op bestaande en nieuwe locaties voor eigen inwoners;

* inbreiding en uitbreiding lokaal en regionaal: ook ontwikkelingen voor de regionale taken en functies.

Het college heeft bewust gekozen voor het derde scenario, maar is ervan overtuigd dat de gemeente Best een bijdrage kan leveren aan de regionale behoefte mét behoud van de eigen identiteit. De bestaande kwaliteiten van Best - dorpse en groene woonmilieus in een stedelijk gebied, een hoog voorzieningenniveau en een sterke werkfunctie - komen zo ook het best tot hun recht. Daarnaast heeft de gemeente Best geen echte keuze. "Best ligt niet in het midden van een woestijn. We moeten rekening houden met en reageren op ontwikkelingen om ons heen. Onze regio heeft van de minister de taak heeft gekregen om samen tot een oplossing te komen voor woningbouw.", zo verwoordde de burgemeester. In de concept-Toekomstvisie 2005-2020 worden, nadat dit scenario is toegelicht, drie pijlers uitgewerkt. De eerste pijler heeft betrekking op de sociale opgave (wonen) en gaat nader in op de woningbouw, het voorzieningenniveau en het belang van een leefbare en veilige woonomgeving. Sport en verenigingsleven, ontmoetingsplaatsen en andere sociaal-culturele voorzieningen wil het college behouden en versterken om de inwoners van Best ook in de toekomst nog een "dorps gevoel" te geven. Met name over het aantal te bouwen woningen - tot 2030 circa 6.000 woningen - rezen bij de aanwezigen tijdens de afrondingsbijeenkomst wel vragen. "Een grote groep deelnemers van de werkbijeenkomsten heeft toch aangegeven dat Best groot genoeg is." Burgemeester Demmers-van der Geest gaf aan dat er alleen al circa 4.000 woningen nodig zijn voor de zogenoemde "autonome groei" van Best. "Wij willen immers wel dat onze kinderen of ouders in Best kunnen (blijven) wonen. Om deze inwoners een woning te kunnen bieden, is het dus nodig om ongeveer 4.000 woningen te bouwen". De economische opgave voor Best tot 2020, is de 2e pijler in de concept-visie. Hiervoor geeft het college aan dat de eventuele ontwikkeling van een groter (regionaal) bedrijventerrein op Bests grondgebied nadrukkelijk wordt gekoppeld aan de realisatie van andere bedrijventerreinen in de regio. Daarnaast heeft college kleinschalige ontwikkelingen voor ogen voor bedrijventerrein 't Zand, de Oirschotseweg en de Pendelweg/Ploegstraat. Andere belangrijke aandachtspunten binnen deze pijler zijn de centrumontwikkeling, detailhandel, recreatie en toerisme en landbouw. De laatste pijler wordt gevormd door de ruimtelijke opgave. Bij de keuze van de locaties voor de uitbreiding van het aantal woningen wil het college in elk geval de "groene dorpsmantel" instandhouden. Er zal eerst gekeken worden naar bestaande locaties en locaties die herontwikkeld kunnen worden, voordat nieuwe woongebieden worden gecreëerd. Een ander ruimtelijk punt is verkeersoverlast. Deze zal zoveel mogelijk worden beperkt.
De volledige concept-Toekomstvisie 2005-2020 kunt u downloaden vanaf de website.

Hoe nu verder?
De gepresenteerde concept-Toekomstvisie 2005-2020 is een visie van het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is echter verantwoordelijk voor de vaststellen van kaders, aan de hand waarvan het college kan werken. Daarom zal de visie door de gemeenteraad vastgesteld moeten worden. Tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie voor Algemene Zaken en Automatisering van vanavond (dinsdag 25 november) staat de visie ter bespreking op de agenda. Daarna gaat de visie ter vaststelling naar de gemeenteraad, die op maandag 15 december a.s. vergadert. Beide vergaderingen zijn openbaar en beginnen op 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent dus van harte welkom!
Het college zal overigens nog een aantal vragen die tijdens de afrondingsbijeenkomst zijn gesteld, schriftelijk beantwoorden. Hiervoor was maandag 17 november geen tijd meer. Ook waren sommige vragen te specifiek.