Dienstenbond CNV

Eindelijk CAO-akkoord AGF Detailhandel
24-11-2003

Het heeft even geduurd, maar na hernieuwd overleg tussen de werkgevers en CNV Dienstenbond is uiteindelijk toch een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO.

Er waren twee redenen waarom het zo lang geduurd heeft:
-De standpunten van werkgevers en CNV Dienstenbond lagen ver uiteen, hierover bent u tussentijds geïnformeerd.

-Werkgevers wilden de kabinetsplannen en het eventuele najaarsakkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemersorganisaties afwachten.

Looptijd
Deze CAO kent een looptijd van twee jaar. De ingangsdatum is 1 april 2003 en de einddatum 1 april 2005. Het onlangs gesloten najaarsakkoord tussen vakorganisaties, werkgevers en kabinet is in dit principe-akkoord nadrukkelijk meegenomen.

Loonontwikkeling
Per 1 oktober 2003 worden alle lonen, zowel de CAO-schalen alsook de werkelijk betaalde lonen verhoogd met 1,5% structureel. Per 1 april 2004 zullen alle medewerkers een eenmalige uitkering ontvangen ter hoogte van 1% van het jaarloon over 2004. Met de loonontwikkeling is niet alleen rekening gehouden met het najaarsakkoord, maar ook met de moeilijke situatie in de branche. Veel groente- en fruitspeciaalzaken maken moeilijke tijden door.

Opleiding en ontwikkeling
In dit kader worden nieuwe initiatieven ontwikkeld. Via CKO (Centrum voor Kennis en Ontwikkeling) dat expliciet werkt voor de branche wordt het opleidingspakket verder ontwikkeld. Werknemers hebben jaarlijks recht op het volgen van twee scholingsdagen via CKO. Deze dagen zullen voor 100% vergoed worden door de werkgever.

Arbeid en zorg

-Kinderopvang: Afgesproken is om de komende maanden een studie te verrichten die ertoe moet leiden dat ook in de AGF Detailhandel een kinderopvangregeling wordt ingevoerd. Via het Sociaal Fonds, waar werkgevers financieel aan bijdragen, zal dit verder uitgewerkt worden.
-Adoptieverlof: Afgesproken is dat adoptieverlof wordt toegevoegd aan de CAO. Wettelijke richtlijnen zijn hierbij van toepassing. Gedurende 4 weken, met behoud van loon via de UWV, kan adoptieverlof opgenomen worden.

Algemene afspraken

-Artikel 4, maaltijdvergoeding. Deze wordt uitgebreid met de mogelijkheid een bedrag van Euro 5,75 te betalen.
-Vaste commissie. Bij meningsverschillen tussen werkgever en werknemer kunnen deze een beroep doen op de Vaste Commissie, die een uitspraak zal doen. Hiermee wordt getracht de gang naar de rechter in veel gevallen te voorkomen.

Positief advies
Dit principe-akkoord leggen wij met een positief advies aan u voor. Graag verzoeken wij u vóór 3 december 2003 uw mening te geven over dit akkoord. Bijgaand treft u een reactieformulier aan dat u kunt gebruiken.

Vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen, neemt u dan gerust contact op met bestuurder Richard Leloux, tel: (023)5670615 of email: r.leloux@cnvdibo.nl.
Is uw collega nog geen lid van CNV Dienstenbond? Onderstaand treft u een link naar de aanmeldpagina aan. Ook voor part-timers is het belangrijk om lid te zijn van een bond die midden in de realiteit staat.