Dienstenbond CNV

Onderhandelingen gaande over sociaal plan EDS
24-11-2003

Op 19 november jl. hebben we met EDS gesproken over de inhoud van het af te sluiten sociaal plan. Gesteund door de inbreng uit de kadervergaderingen zijn we het overleg ingegaan. We zijn er nog niet uit, maar wel een heel eind gevorderd. Een overzicht.

De ontslaglijst
De ontslaglijst wordt opgesteld volgens het principe van 'last-in, first out' binnen groepen onderling uitwisselbare functies en binnen leeftijdsgroepen voorzover die groepen 10 of meer namen omvatten. Met betrekking tot de onderling uitwisselbare functies overlegt EDS nu met het CWI en met de OR om niet de jobcodes als eenheid waarbinnen uitwisselbare functies zijn te beschouwen, maar binnen de jobcodes verder te kijken welke functies echt wederzijds onderling uitwisselbaar zijn. Als criterium wordt dan de mate van benodigde scholing gebruikt die nodig is om binnen de jobcode naar een andere werkomgeving (bv van MVS naar NT) over te stappen. Is er bijvoorbeeld meer dan 6 maanden scholing nodig, dan is een functie niet meer onderling uitwisselbaar.
Overigens gaat het sociaal plan niet over de ontslaglijst maar alleen over de gevolgen van de toepassing ervan. De OR heeft, met zijn kennis van het bedrijf, wel een belangrijke rol in dit proces.

De hoofdlijnen van het sociaal plan

Ontslag, herplaatsing en outplacement
Het plan gaat ervan uit dat degenen die ontslagen worden doordat het CWI een ontslagvergunning afgeeft, in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Als gevolg van de ontslagronde op basis van 'last-in, first-out' zullen er op diverse plaatsen in de onderneming vacatures gaan ontstaan die door 'blijvers' moeten worden ingevuld. In het sociaal plan zijn hiervoor voorzieningen opgenomen. Degenen die ontslagen worden en geen nieuwe baan hebben, kunnen gebruik maken van een outplacementregeling die door EDS betaald en aangeboden wordt. Deze zal afgestemd worden op de persoonlijke (on)mogelijkheden en positie van de betrokken medewerker.

Vrijwillig vertrek
In het sociaal plan wordt de mogelijkheid opgenomen om ook op vrijwillige basis te vetrekken. Wanneer EDS met je vertrek instemt, krijg je een geldbedrag mee gebaseerd op de neutrale kantonrechtersformule. Omdat je vrijwillig ontslag neemt, zul je in het algemeen geen recht op WW hebben, maar het geeft medewerkers wel de mogelijkheid om kansen buiten EDS te pakken die ze anders niet zouden kunnen gebruiken. Verder hopen we natuurlijk dat deze afspraak het aantal gedwongen ontslagen beperkt.

Hoogte van de schadevergoeding
Deze is op dit moment nog niet helemaal duidelijk omdat dit samenhangt met de juridische mogelijkheid om voor getroffen 55+ers een extra schadevergoeding te geven, gebaseerd op hun ontbrekende pensioenopbouw tot pensioendatum tijdens de periode van werkloosheid. Dit wordt nu uitgezocht.
Zo mogelijk zal voor de ontslagenen een schadevergoeding worden toegepast ter hoogte van de kantonrechtersformule met de factor 1,1 met een 'pensioentoeslag' voor de 55+ ers .

Het ontslag treft EDS-ers
Bij het sociaal plan gaan we uit van het feit dat EDSers getroffen worden en maken we in principe geen verschil tussen diverse 'bloedgroepen'. Over enkele groepen willen we echter nog wat opmerken.

ABN-AMRO
Ontslagen ex-ABN-AMRO-ers hebben op grond van een overeenkomst tussen de OR WCS ABN-AMRO en ABN-AMRO een terugkeerrecht. In de meeste gevallen zullen ze dan in de outplacementregeling van ABN-AMRO komen. Het sociaal plan zal met deze omstandigheid geen rekening houden en dan ook niets regelen voor deze situatie. De betrokkenen verkeren echter wel in een bijzondere positie in relatie tot de WW. Omdat voor hen 'automatisch' een geschikte baan beschikbaar is, hebben ze waarschijnlijk geen recht op WW en zullen dus bijna altijd terug gaan naar ABN-AMRO. Dat doen ze dan met de schadevergoeding van EDS, waarbij ze zo nodig gebruik kunnen maken van de outplacementregeling van ABN-AMRO. Ze kunnen natuurlijk ook niet terugkeren naar ABN-AMRO en via EDS gebruik maken van outplacement, maar dan zonder WW.

AEGON
Bij de ex AEGON-ers speelt het feit dat hun pensioen premievrij is gehouden door een jaarlijkse toeslag toe te kennen in plaats van het EDS-loon met de premie te verhogen. Deze toeslag zal daarom als (maand)inkomen worden beschouwd en bij de berekening van de schadevergoeding worden betrokken.

Ook bij degenen die als gedetacheerden bij EDS in dienst zijn gekomen en in het kader van het sociaal plan hierdoor rechten hebben opgebouwd, zal bij de schadevergoeding met deze rechten (financieel) rekening worden gehouden.

Wij zijn er door verschillende leden op gewezen dat er nog vele andere zaken, afkomstig uit hun vroegere positie als werknemer van een overgenomen bedrijf, als 'loon' zouden moeten gelden. De NS-jaarkaart bij ex-CVI-ers is zon voorbeeld. In het sociaal plan houden we echter alleen rekening met loonelementen van het EDS-loon. Eigenlijk stellen we dat zaken die in een vergelijkbare situatie bij collectief ontslag in de oorspronkelijk ('oude') situatie niet als loon gelden, dat bij EDS ook niet doen. Dat geldt dus ook voor eventuele (pensioen)rechten 'in de toekomst'. Overigens is het te betalen bedrag met name bedoeld om als schadevergoeding voor dit soort zaken te dienen.

Het afsluiten van het sociaal plan
Zoals u weet, sluiten vakbonden alleen een sociaal plan wanneer dit nodig is. In dit geval alleen wanneer de OR aangeeft dat 'New Balance' doorgang kan vinden. Ook wordt een sociaal plan pas afgesloten wanneer uit een stemming onder de leden bij EDS blijkt dat het plan akkoord wordt bevonden. Dit betekent dat u de tekst nog ter stemming krijgt voorgelegd. We zullen dit doen op het moment dat er een principe-akkoord is bereikt en de tekst beschikbaar is. Ondertekening volgt dan op het moment dat de OR een akkoord afgeeft.

Vragen?
We hopen u voldoende op de hoogte te hebben gesteld. Op 27 november verwachten wij eruit te komen. Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met bestuurder Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl. Lid worden kan nog steeds, daarmee steunt u uzelf en elkaar.