Provincie Utrecht

Persbericht

De N228 moet verkeersveiliger

24-11-2003
De provincie Utrecht neemt maatregelen om de verkeersveiligheid op de N228, de provinciale weg tussen Montfoort en Oudewater, te verbeteren. Het gaat om het traject tussen de rotonde met de N204 en de bebouwde kom van Oudewater. Allereerst worden de verkeerscontroles van de politie aangevuld met onopvallende surveillancewagens. Verder komen er op korte termijn aanpassingen op en langs de weg met als doel het beter accentueren van de overgangen tussen de verschillende snelheidsregimes. Daarnaast komt er in 2004 een uniforme maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op het gehele traject buiten de bebouwde kom. De provincie streeft er naar voor de zomer van 2004 een inrichtingsplan voor de weg gereed hebben dat deze maximumsnelheid afdwingt.

Achtergrond maatregelen
Het genoemde traject op de N228 is één van de gevaarlijkste wegen binnen de provincie. Herhaaldelijk vinden er ernstige ongelukken plaats. Gedeputeerde Mik heeft samen met de wethouders Jonkers (Montfoort) en Luuring (Oudewater) en de politie afspraken gemaakt met als doel het zo snel mogelijk verbeteren van de verkeersveiligheid op de N228. Er zijn afspraken gemaakt voor zowel de korte als de langere termijn.

Korte termijn
Er wordt krachtig ingezet op handhaving van de maximumsnelheden. De huidige verkeerscontroles van de politie worden voortgezet en zo snel mogelijk geïntensiveerd. Er komt een combinatie van opvallende en onopvallende handhaving: de verkeerscontroles worden aangevuld met onopvallende surveillances. Op korte termijn zullen de overgangen waar de maximumsnelheid overgaat van 60 naar 80 kilometer per uur en andersom beter worden geaccentueerd, bijvoorbeeld door extra bestreping en bebordingen.

Langere termijn
In 2004 wordt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur voor het gehele traject buiten de bebouwde kom ingevoerd en wordt de inrichting van de weg aangepast. De provincie zal een plan voor herinrichting van de weg maken zodat automobilisten gestimuleerd worden zich aan de maximumsnelheid te houden. De provincie zorgt ook voor een sociaal veilige en verkeersveilige verlichting en brengt deze in 2004 op orde. Als het plan voor herinrichting van de weg bekend is, zal het budget dat de provincie uittrekt voor het verkeersveiliger maken van de N228 worden vastgesteld.

Meer informatie: Carolien Slotboom, telefoon 3713 of Carolien.Slotboom@provincie-utrecht.nl