FNV BONDGENOTEN



Vakbonden bezorgt over werkgelegenheidsontwikkeling Philips

De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en VHPP maken zich zorgen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij Philips Lighting. Die zorg hebben de bonden geuit in een brief aan de directie van het Philips-onderdeel. In het periodiek overleg dat vandaag plaatsvond, heeft de directie aangegeven zo spoedig met een reactie op de brief te komen.

De zorg van de bonden wordt ingegeven door de uitspraken van onder andere Philips-topman Kleisterlee in de media van de strekking dat in west-Europa geen plaats meer is voor productie. Daarbij komt de enorme druk die op de productiebedrijven in Nederland ligt om de door hogerhand opgelegde winstdoelstellingen te halen. Met als gevolg diverse reorganisaties in de bedrijven.
De bonden hebben in de brief gevraagd om volledig geïnformeerd te worden over de strategische plannen van de lichtgroep en de daaraan gekoppelde werkgelegenheidontwikkeling. Ook zijn de vakbonden van mening dat er gezamenlijk, op nationaal niveau, een beleid ontwikkeld moet worden die het werkgelegenheidsperspectief voor medewerkers zo maximaal mogelijk garandeert.

De conclusie die aantal kranten uit de brief heeft getrokken, ware er duizenden ontslagen op komst, is volgens de bonden een verkeerde. De directie heeft ook in het overleg vandaag aan gegeven dat in het strategisch plan dat loopt tot 2006, er geen sprake van fabriekssluitingen in Nederland zal zijn. Wel zal Philips blijven reorganiseren en herstructureren. Dit onderschrijft nogmaals de noodzaak om te komen tot een centraal met ons overeengekomen beleid en visie MBD de werkgelegenheid binnen Philips.