Universiteit van Tilburg

Persberichten december 2003

Evaluatie Wet Voorzieningen Gehandicapten

WVG kan leiden tot ernstige gevolgen voor gebruikers

Doordat in de Wet Voorzieningen Gehandicapten zowel de zorgplicht als de budgetverantwoordelijkheid in handen zijn van de gemeente, kan dat leiden tot ernstige gevolgen voor gebruikers. Gemeenten hebben daardoor de neiging het voorzieningenniveau neerwaarts bij te stellen. Dat schrijft mr. Joyce van Dongen in haar onderzoeksrapport Onrecht door Rechtspraak: een evaluatie van de WVG. Dit rapport wordt maandag 1 december aangeboden aan Anja Meulenbelt (Eerste Kamer), Henk van Gerven (wethouder Sociale Zaken van de gemeente Oss) en aan een vertegenwoordiger van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

In opdracht van het Comité Eerlijk Delen in Oss heeft Joyce van Dongen (namens de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg) een onderzoek verricht naar de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Deze wet is op 1 april 1994 in werking getreden en regelt de verstrekking van vervoersvoorzieningen, woonvoorzieningen en rolstoelen aan ouderen en gehandicapten door de gemeente. Drijfveer voor het Comité Eerlijk Delen om het onderzoek te starten was het gevoel van rechtsonzekerheid bij afbrokkelende voorzieningen voor de gebruikers van de WVG.

De WVG kent een aantal uitgangspunten. Van Dongen heeft in haar onderzoek getoetst of de WVG voldoet aan deze uitgangspunten, en of aanpassing van de wet noodzakelijk is. Eén uitgangspunt dat Van Dongen heeft getoetst is dat de WVG budgettair moet worden gerealiseerd waarbij de zorgplicht en de budgetverantwoordelijkheid in één hand moeten liggen. Dit is wel gelukt, maar heeft geleid tot ernstige gevolgen voor de gebruikers. De combinatie van gemeentelijke beleidsvrijheid en budgettaire verantwoordelijkheid heeft ervoor gezorgd dat gemeenten het voorzieningenniveau neerwaarts bijstellen.

Van Dongen pleit voor een scheiding tussen de budget- en beleidsverantwoordelijkheid. Wanneer deze verantwoordelijkheden zijn gescheiden, zal het voorzieningenniveau niet langer vanwege tekorten neerwaarts worden bijgesteld. In haar onderzoek geeft Van Dongen aan hoe deze scheiding moet worden gerealiseerd. Zo stelt zij dat de OV-vervoersautoriteiten de verantwoordelijkheid moeten krijgen voor het OV-vervoer van gehandicapten. Het onderzoek richt zich vooral op de invulling van de zorgplicht en de vervoersvoorzieningen. Ook de rol van het WVG protocol komt in algemene zin aan de orde.

Noot voor de pers

Het onderzoek Onrecht door Rechtspraak: een evaluatie van de WVG wordt gepresenteerd op 1 december om 16.00 uur in het Gemeentehuis van Oss, Raadhuislaan 2 te Oss. Persvertegenwoordigers zijn van harte welkom bij deze presentatie. Het onderzoeksrapport is verkrijgbaar bij de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg, tel. 013-466 2645.