Hewlett-Packard

Vergeleken met vorig jaar omzet 10 procent gestegen tot $19,9 miljard, winst 63 procent gestegen tot $1,4 miljard

AMSTELVEEN, 20 november 2003 - In het vierde kwartaal van boekjaar 2003 dat eindigde op 31 oktober 2003 heeft HP een omzet behaald van $19,9 miljard, een toename van 10 procent ten opzichte van vorig jaar en een toename van 14 procent ten opzichte van het derde kwartaal. De omzet over geheel boekjaar 2003 bedroeg $73,1 miljard en de netto winst $2,5 miljard.

De Non-GAAP (Generally Accepted Accounting Principles - standaard voor financiële verslaggeving) operationele winst was in het vierde kwartaal $1,4 miljard, ofwel 7,2 procent van de omzet, een groei van 63 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en 67 procent meer dan vorig kwartaal. Deze resultaten omvatten een aanpassing van $241 miljoen na belastingen. Aanpassingen voor belastingen betreffen $190 miljoen aan herstructureringskosten, $143 miljoen aan afschrijvingen en $29 miljoen voor acquisitiegerelateerde zaken.

De GAAP operationele winst voor het kwartaal bedraagt $1,1 miljard, ofwel 5,4 procent van de omzet, een verbetering van $648 miljoen of 152 procent ten opzichte van vorig jaar en $772 miljoen of 256 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

"Het was een uitstekend kwartaal. We hebben in alle opzichten flinke vooruitgang geboekt en laten zien waar het met de fusie om te doen was. Ik ben trots op het hele HP-team," zegt Carly Fiorina, chairman en excutive officer van HP. "Al onze divisies zijn winstgevend. Onze winst en ons marktaandeel is gegroeid. We hebben onze doelstellingen voor integratie en kostenbesparingen eerder gehaald dan gepland. Tegelijk hebben we onze directe verkoop, service en support versterkt en meer dan $1 miljard geïnvesteerd in software, $600 miljoen in het HP-merk, $400 miljoen in onze IT-systemen en $275 miljoen in training en ontwikkeling van onze medewerkers."

De Enterprise Systems divisie is in het vierde kwartaal weer winstgevend geworden, met een winst van $106 miljoen. Een sterke omzet ging vergezeld met een verbetering van de bruto-marge ten opzichte van het voorgaande jaar, een recordomzet aan software en goede prestaties in het snelst groeiende segment van de opslagmarkt.

HP Services behaalde een hoge kwartaalomzet en winst dankzij een significante groei van managed services en betere marges op customer support. Managed services (outsourcing projecten) groeide ten opzichte van vorig jaar met 36 procent, vier maal sneller dan de markt.

De omzet van de Personal Systems divisie was $6 miljard, een stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar en een stijging van 21 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een groei van 53 procent van het aantal verkochte notebooks en 23 procent van het aantal desktops heeft hieraan bijgedragen. Alle regio's vertoonden een duidelijke groei en de operationele winst is ten opzichte van vorig jaar toegenomen met $400 miljoen. HP heeft meer marktaandeel gewonnen op de PC-markt en wat betreft notebooks is HP met 18 procentpunten sneller gegroeid dan de naaste concurrent. In de afgelopen vier kalenderkwartalen is het HP-aandeel van de wereldwijde PC-markt met 2 procentpunten toegenomen.

De Imaging and Printing divisie behaalde wederom een recordomzet en
-winst voor het kwartaal en het gehele jaar. De kwartaalwinst bedroeg voor het eerst meer dan $1 miljard. HP blijft marktaandeel winnen en heeft recordaantallen digitale camera's, inkjetprinters, laserprinters en toebehoren verkocht. In boekjaar 2003 zijn 43 miljoen printers geleverd, waarvan bijna 13 miljoen in het vierde kwartaal.

Regio's
De omzet in de Amerikaanse regio groeide met 6 procent ten opzichte van vorig jaar tot $9,2 miljard. Deze omzet vertegenwoordigt 46 procent van de totaalomzet. De omzet in Europa groeide met 1 procent ten opzichte van vorig jaar en met 16 procent ten opzichte van het derde kwartaal, tot $7,6 miljard. Dit vertegenwoordigt 39 procent van de totaalomzet. In de regio Azië/Pacific groeide de omzet met 16 procent van jaar tot jaar en met 10 procent ten opzichte van het vorig kwartaal, tot $2,2 miljard (11 procent van de totaalomzet).

Vooruitblik
HP verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal van boekjaar 2004 tussen $19,1 miljard en $19,5 miljard zal liggen, waarbij rekening is gehouden met een seizoensgerelateerde omzetdaling van 2 tot 4 procent. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel $0,35 (Non-GAAP) zal bedragen, wat neerkomt op een groei van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor het gehele boekjaar verwacht HP een winst per aandeel van $1,42, een toename van 22 procent.

Meer informatie over de resultaten van dit kwartaal zijn te vinden op HP's Investor Relations site:
http://www.hp.com/hpinfo/investor/quarters/quarters.html .

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. HP behaalde wereldwijd over het boekjaar 2003 een omzet van $ 73,1 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl .

privacyverklaring het gebruik van deze site betekent dat u instemt met de juridische voorwaarden feedback voor de webmaster ©1994-2002 Hewlett-Packard Company