Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk 30 oktober 2003 C/03/83902 2030402110
nr. (Kenmerknr. Kamervraag / vragen)
Onderwerp Datum Kamervragen van het lid Verburg (CDA) 24 november 2003

Hierbij zend ik u mede namens de staatssecretaris de antwoorden op de vragen van het lid Verburg (CDA) over mogelijke adviezen van "Infopunt SZW".

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)




---

Vraag 1
Is het u bekend en dus staand beleid dat het bellers soms het advies geeft om een gerechtelijke procedure te starten, gericht tegen het beleid van uw departement?

Vraag 2
Deelt u de opvatting dat een dergelijke werkwijze uiterst ongewenst is?

Door de afdeling Publieksinformatie worden vragen beantwoord van burgers, bedrijven en instellingen over wet- en regelgeving op alle beleidsterreinen van het ministerie. In voorkomende gevallen wordt bellers gewezen op de mogelijkheid bezwaar of beroep aan te tekenen tegen beslissingen van uitvoeringsinstellingen, dit conform de Algemene Wet Bestuursrecht. Wanneer het relevant is wordt gewezen op de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. Bellers die moeite hebben met (voorgenomen) wetgeving en dit kenbaar willen maken aan "de politiek" wordt gewezen op de mogelijkheid dit onder de aandacht te brengen van een politieke partij of van een kamerlid, conform de procedure zoals beschreven op de website van de Tweede Kamer. Wel is het zo dat de afdeling Publieksinformatie zoals hierboven geschetst burgers desgevraagd informeert over hun rechten. Soms is een mogelijke gang naar de rechter onderdeel van die rechten en wordt daar dus op gewezen.

Vraag 3
Welke stappen zult u nemen om hieraan nog heden een einde te maken?

Gelet op de werkwijze van de afdeling zoals aangegeven in het antwoord op de eerste en tweede vraag acht ik het nemen van stappen niet nodig.