FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten wil onderzoek naar bijna trein-ongeluk Gouda

Begin november heeft er zich tussen Gouda en Moordrecht een ernstig incident voorgedaan. Een intercity en een stoptrein met in totaal zo'n 400 reizigers aan boord zijn bijna op elkaar gereden. Door het vakmanschap en de oplettendheid van de IC machinist is een flankaanrijding voorkomen. Waarschijnlijk is er een rood sein gemist.

FNV Bondgenoten heeft het incident tussen Gouda en Moordrecht op diverse niveaus aangekaart. En ook (na 2 weken) contact opgenomen met de Raad voor de Transportveiligheid. Het incident bleek daar nog door niemand aangemeld, wat bij ernstige incidenten wel verplicht is. De bond zelf heeft de Raad nu gevraagd dit incident te onderzoeken en te adviseren over preventieve maatregelen.

Overigens gaat de Inspectie Verkeer en Waterstaat wel een onderzoek instellen. Of dit een kort of uitgebreid onderzoek zal zijn wordt begin december besloten.

FNV Bondgenoten waarschuwt al jaren dat dergelijke incidenten zich kunnen voordoen. Vorig jaar heeft de bond een Roodboek uitgebracht over onveiligheid op het spoor: 'Onveiligheid spoort niet'. De bond wijst er opnieuw op dat met de huidige beveiligingssystemen en met de huidige drukte op het spoornet dergelijke incidenten gewoon kunnen plaatsvinden. Per jaar rijden ongeveer 400 treinen door een rood sein.

De bond wil dat de verantwoordelijke instanties nu eindelijk eens nadenken over de vraag hoe in de toekomst dergelijke incidenten voorkomen kunnen worden. Wordt het niet eens tijd om versneld een nieuwe generatie Automatische Treinbeveiliging (ATB) in te voeren? Of moet er besloten worden om bij passerende intercity's, stoptreinen langs het perron vast te houden in plaats van stoptreinen tot een rood sein op te laten rijden? Hetgeen overigens wel ten koste van de punctualiteit gaat.

FNV Bondgenoten wil dat er snel adequate maatregelen genomen worden.

Meer informatie:
Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478 Andries van den Berg, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-22973930

24 nov 03 16:28