PRICEWATERHOUSECOOPERS

60% Werkgevers verwacht toename WAO'ers door verdwijnen VUT en prepensioen

60% Werkgevers verwacht toename WAO'ers door verdwijnen VUT en prepensioen

AMSTERDAM 24 november 2003 - Ouderenbeleid staat nog niet hoog op de agenda van de Nederlandse bedrijven. Zo blijkt uit de PensioenSurvey 2003 -2004, een tweejaarlijks grootschalig onderzoek dat Achmea en PricewaterhouseCoopers dit jaar voor de derde keer hebben uitgevoerd. Uit de Survey blijkt dat de werkgevers niet verwachten dat de werknemers tot hun 65 ste doorwerken. Dit ondanks alle overheidsmaatregelen om de arbeidsparticipatie van ouderen te vergroten. De bedrijven zelf hebben nauwelijks beleid om de ouderen langer aan het werk te houden, zo is demotie nog steeds een taboe. Waar de mensen blijven als ze niet tot hun 65ste doorwerken en er geen oudedagsvoorzieningen zijn zoals Vut en prepensioen? Circa 60% van de bedrijven verwacht dat deze mensen in de WAO terechtkomen.

Nederlandse bedrijven maken zich verder zorgen over de kostenbeheersing en betaalbaarheid van de pensioenen voor hun werknemers. Dit komt ook uit de PensioenSurvey naar voren. In het onderzoek is een Zorgen Top Drie opgenomen; de kostenbeheersing en betaalbaarheid staan daarin op nummer één.

Hieraan gekoppeld en daarom niet ten onrechte op de tweede plaats staat de (on)zekerheid van toekomstige pensioenuitkeringen. De kostenbeheersing en de betaalbaarheid van de pensioenen heeft betrekking op de opbouw van het pensioen tijdens de actieve periode van de werknemer, terwijl de toekomstige pensioenuitkeringen betrekking hebben op de periode van pensioeningang. Wanneer de pensioenregeling niet meer te betalen is zal dit zeker zijn weerslag hebben op de hoogte van de pensioenuitkeringen.

Op nummer drie in de Zorgen Top Drie staat de communicatie over en het inzicht in de pensioenregeling. De afnemende inzichtelijkheid door de toenemende complexiteit van pensioenregelingen bezorgt het Nederlandse bedrijfsleven hoofdbrekens. Uit de PensioenSurvey blijkt dat veel werkgevers moeite hebben met de communicatie over de inhoud van de pensioenregeling.

Om de ontwikkelingen op pensioengebied in kaart te brengen, is dit voorjaar voor de derde keer de PensioenSurvey uitgevoerd. De vorige onderzoeken vonden plaats in 1999 en 2001. Aan de Survey 2003 - 2004 werkten meer dan 750 Nederlandse bedrijven mee, met een goede verdeling over de bedrijfsgrootten en branches. De resultaten geven dan ook een goed zicht op de houding van het bedrijfsleven ten opzichte van de huidige ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden in het algemeen en op pensioengebied in het bijzonder.

EINDE