INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

StemWijzer wint Machiavelli-prijs 2003

Vanmiddag om 17:00 uur is in perscentrum Nieuwspoort de Machiavelli-prijs 2003 toegekend aan de StemWijzer. De prijs, een initiatief van de Stichting Machiavelli, wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van overheidscommunicatie.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), initiatiefnemer van de StemWijzer, ontving de prijs uit handen van Machiavellivoorzitter Marja Wagenaar. Twee citaten uit het juryrapport: 'En de ontzuilde burger, die op zoek is naar richting en houvast, hoe vindt hij zijn weg in de gemediatiseerde maalstroom van informatie? Gelukkig is er, als een baken in deze zee, de StemWijzer, als verkiezingen naderen. De stemtest op Internet heeft zich hiermee een wezenlijke en unieke plaats verworven in het verkeer tussen kiezers en gekozenen.'
'In een tijd van voortgaande mediatisering en personalisering van de politiek in het algemeen en van verkiezingen in het bijzonder biedt de StemWijzer een welkom programmatisch-inhoudelijk tegenwicht.' De prijs is een bronzen beeldje van Shirley Gasper.

Om burgers meer bij de politiek te betrekken en de nog twijfelende kiezers te helpen bij het maken van een keuze bij verkiezingen, publiceert het Instituut voor Publiek (IPP) al sinds 1986 de StemWijzer. Het internetprogramma test de politieke voorkeur aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen.

De website www.stemwijzer.nl groeide zowel in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2002 als in die van 2003 uit tot één van de meest bezochte Internetapplicaties in Nederland. Beide keren werden ruim twee miljoen stemadviezen verstrekt.
Ook internationaal is de methode StemWijzer een groot succes. In Duitsland en in Zwitserland zijn door respectievelijk de Wahl-O-Mat en de drietalige Politarena miljoenen kiezers aan een stemadvies geholpen. Vanzelfsprekend wordt de StemWijzer bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, volgend jaar juni, ingezet. Het IPP is daarnaast in onderhandeling met alle 25 EU-lidstaten, inclusief de 10 toetredende landen. Meer dan de helft heeft warme tot zeer warme belangstelling voor een eigen 'StemWijzer'. In het najaar 2004 zal voor de waterschapsverkiezingen een speciale StemWijzer Waterschappen ontwikkeld worden.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin ondersteund door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en de Faculteit Bestuurskunde Universiteit Twente.

Recente prijswinnaars waren burgemeester Opstelten van Rotterdam (2002), de Belastingdienst (2001), parlementsvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (2000) en de 'illegale pers' (1999).

Noot voor de pers + foto
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Jochum de Graaf, projectleider: tel. 020 5217678 / 06 24.267.886. Nico Bloot, voorlichter: tel. 020 5217638.

Een foto van de uitreiking, rechten vrij, kunt u vanaf 18:00 uur downloaden op de website
www.publiek-politiek.nl/pers/prijsuitreiking.html

24 nov 03 17:00