Gemeente Ede

nummer 265 / Ede, 22 november 2003

Inwoners dragen steentje bij
Duurzaam waterbeheer in Beatrixpark

In het Beatrixpark is afgelopen zaterdag een speciale regentonnenactie gehouden. Wethouder Peter van t Hoog bood de bewoners van het Beatrixpark een regenton aan. Hiermee kunnen zij zelf een steentje bijdragen aan duurzaam waterbeheer.

Duurzaam waterbeheer is de nieuwe manier van omgaan met regen-, grond en afvalwater. Deze manier staat beschreven in het Waterplan van de gemeente Ede. Het plan is opgesteld met allerlei betrokken organisaties. Het Waterplan beschrijft hoe het water in de toekomst beheerd gaat worden.

Eén van de speerpunten is regenwater zoveel mogelijk af te koppelen van het riool. Dit betekent dat regenwater niet meer via het riool wordt afgevoerd, maar zoveel mogelijk de grond in moet kunnen zakken. Hiermee voorkomen we verdroging van de bodem. Daarnaast vinden daardoor veel minder riooloverstorten op vijvers en singels plaats. Dit betekent weer minder vervuiling van het water in de singels en vijvers.

Het Beatrixpark is één van de eerste buurten waar duurzaam waterbeheer in de praktijk is gebracht. De weg en riolering is zo aangepast dat het regenwater niet meer in het riool verdwijnt, maar direct tussen de straatstenen door de grond zakt. Alleen het huishoudelijk afvalwater gaat nu naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Om ook het regenwater dat op de daken terechtkomt zo goed mogelijk te benutten, is de bewoners een regenton aangeboden. Door deze aan te sluiten op de regenpijp, wordt het relatief schone regenwater opgevangen en kan dit gebruikt worden voor allerlei klusjes om het huis. Een mooie vorm van duurzaam watebeheer.

Meer infomatie:
Uitgebreide achtergrondinformatie leest u op de webpagina's over `Water in Ede`.