Provincie Noord-Holland

Datum 24-11-2003 16:30:00

Onderwerp Klas op wielen wint prijs voor integratie gehandicapten

Marieke Ottevanger
De commissaris van de Koningin, de heer H. Borghouts, heeft vandaag de provinciale prijs voor de integratie van gehandicapten De Gewoonste Zaak uitgereikt. De eerste prijs gaat naar Sportservice uit Haarlem met hun project Klas op Wielen. Odion uit Purmerend ontving de tweede prijs met het leerwerkproject rondom een historisch zeilend visserschip. De provincie Noord-Holland heeft deze prijs in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap 2003, eenmalig ingesteld om de integratie en participatie van mensen met een handicap in de provincie Noord-Holland te bevorderen.
De commissaris van de Koningin, de heer H. Borghouts, heeft vandaag de provinciale prijs voor de integratie van gehandicapten De Gewoonste Zaak uitgereikt. De eerste prijs gaat naar Sportservice uit Haarlem met hun project Klas op Wielen. Odion uit Purmerend ontving de tweede prijs met het leerwerkproject rondom een historisch zeilend visserschip.

De provincie Noord-Holland heeft deze prijs in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap 2003, eenmalig ingesteld om de integratie en participatie van mensen met een handicap in de provincie Noord-Holland te bevorderen.

Begin dit jaar zijn gemeenten en organisaties uitgenodigd bijzondere, vernieuwende projecten te nomineren die in aanmerking konden komen voor de provinciale prijs ter bevordering van integratie van mensen met een handicap. De provincie Noord-Holland heeft maar liefst 122 inzendingen ontvangen voor 55 projecten. Op basis van deze projecten heeft de jury onder voorzitterschap van de commissaris Borghouts, de prijswinnaars gekozen.

Het project Klas op wielen wil kinderen en leerlingen op een educatieve, maar speelse en sportieve manier een reëel beeld te geven van mensen met een beperking en dus vooral van het aangepast sporten. Het project wordt gegeven door twee enthousiaste vrijwilligers die zelf aangewezen zijn op een rolstoel en fanatiek met aangepast sporten bezig zijn. Het project bestaat uit een theorie en een praktijkgedeelte. In een deel van de provincie heeft dit project al tot resultaat geleid. Nu ziet Sportservice zich voor de uitdaging geplaatst ook in andere delen van de provincie het project voor het voetlicht te brengen. Inzet is om alle scholen voor basis-, voortgezet en speciaal onderwijs in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland aan te schrijven zich aan te melden voor het project Klas Op Wielen. Het bijzondere schuilt in de opzet dat mensen met een beperking zelf naar scholen gaan om voorlichting te geven over verschillende handicaps en sportdemonstraties geven. Ook met een handicap is sport-beoefening mogelijk. Sportservice Noord-Holland ontvangt voor dit project

15.000,- en een kunstwerk van de beeldhouwster Truus Menger.

Odion Purmerend heeft de 2^e prijs ontvangen, een bedrag van 10.000,- voor een arbeidsintegratieproject voor - uiteindelijk 20 mensen met verstandelijke beperkingen. Gewerkt wordt aan de restauratie van en op een Volendammer kwak aangeschaft, een historisch zeilend vissersschip uit 1917 met ligplaats Volendam. Het schip is een varend monument. Deelnemers krijgen professionele begeleiding vanuit Stichting Odeon, Stichting Pieter Bell begeleidt de restauratie van het schip. Het programma is intensief, inclusief begeleiding van woon- /werkverkeer en thuisbezoeken bij afwezigheid op het schip.