LIJST PIM FORTUYN

LPF tegen bezuinigingen op sportbonden

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft vandaag tijdens het overleg met het kabinet benadrukt een fel tegenstander te zijn van de bezuinigingen op de sport. Zoals bekend wil het kabinet tien miljoen euro bezuinigingen op de nationale sportbonden. De helft van het geld wil het kabinet via de grote gemeenten gebruiken voor ondersteuning van buurt, onderwijs en sportactiviteiten in de vijftig achterstandswijken van deze gemeenten.

LPF-woordvoerder Nawijn ziet niets in de huidige doelstellingen van het kabinet. Sport dient nadrukkelijk een plaats te krijgen in de preventie en gezondheidsbescherming en vereist extra investeringen. De nationale bonden kunnen juist een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de sportverenigingen in de genoemde wijken. Bovendien is het niet terecht dat middelgrote en kleine gemeenten niet kunnen profiteren van de zogenaamde breedtesportsubsidies.

Nawijn maakt zich sterk voor een wijziging van het huidige subsidiebeleid waardoor de sportvereniging wordt ontzien in de plannen van het kabinet. Veel sportsclubs kunnen het hoofd al nauwelijks boven water houden.

'Sportbonden -en verenigingen zijn de ruggengraat voor de sport', aldus Hilbrand Nawijn. 'Daarvoor is een kwalitatief hoog staande infrastructuur nodig om de vele vrijwilligers in de sport te ondersteunen en te trainen. Sport vervult tevens een belangrijke rol bij het vergroten van de leefbaarheid in de wijk en om de integratie te bevorderen'.

Gemeentelijke overheden kunnen deze rol nooit overnemen. Immers, dat leidt weer meer bureaucratie en regels in de sport. Het subsidiebeleid van het kabinet dient volgens Nawijn op belangrijke punten te worden gewijzigd. Gemeenten en provincies mogen niet worden gekort op gelden in het kader van de breedtesport. De recreatiesport voor jong en oud moet van overheidswege juist worden gestimuleerd. Impulsen zijn nodig voor grote, maar zeker ook voor de kleinere gemeenten. Sport is immers een belangrijk middel om preventie in de gezondheidszorg te bewerkstelligen.

Hilbrand Nawijn wil dat het kabinet nog een aantal veranderingen doorvoert om het sportklimaat in Nederland te verbeteren. In 2004 dienen geen bezuinigingen op subsidies voor sportinstellingen en organisaties te worden doorgevoerd, maar dit jaar moet worden benut voor goed overleg met de sportbonden over mogelijke efficiencyslagen. Een adequate landelijke sportinfrastructuur moet in stand worden gehouden, zonder afbreuk te doen aan de positie van lokale sportclubs.

De laatste jaren hebben gemeenten de sport zwaar belast door de verhoogde gebruikerstarieven en dalende subsidies. Sportverenigingen waren daardoor genoodzaakt om de verhoogde lasten te verhalen op de leden. Het huidige kabinetsbeleid heeft tot gevolg dat sportclubs kampen met een grote teruggang van het ledenbestand vanwege de verhoogde contributie. Mensen zullen minder geld besteden aan sport en de bezuinigingen zullen leiden tot afname van de werkgelegenheid in de sport. Dit resulteert in een enorm hoge werkdruk op het toch al schaarse aantal vrijwilligers waarvan de sport in Nederland afhankelijk is. De LPF wil ondersteuning voor de sportbonden en verenigingen met meer dan een miljoen vrijwilligers. Bovendien zullen volgens het NOC NSF 250.000 tot 500.000 mensen hun lidmaatschap van sportclubs opzeggen vanwege de te hoge contributies. Dit zal zijn gevolgen hebben in de gezondheidszorg.