Nieuw-Vlaamse Alliantie


Er komt geen kiesdrempel voor arrondissementele kieskringen (24/11/03)

De N-VA betreurt dat een partij als Spirit actief meewerkt aan de invoering van een kiesdrempel. Vóór het kartel met SP.A vond Spirit de kiesdrempel ondemocratisch, vandaag blijkt de partij zelfs bereid tot communautaire toegevingen in ruil voor de stemmen van cdH. Spirit zegt echter ook dat de partij geen steun zal verlenen aan de invoering van een kiesdrempel voor arrondissementele kieskringen. Deze stellingname maakt dat er in zulk geval eenvoudigweg geen kiesdrempel komt. De invoering van een kiesdrempel vereist immers niet alleen een parlementaire tweederde meerderheid maar ook een meerderheid in elke taalgroep. Zonder Spirit geniet de kiesdrempel de steun van maar 42 van de 88 Nederlandstalige parlementsleden. Premier Verhofstadt kan dit plannetje dus al opbergen.

De N-VA roept Spirit op tot rechtlijnigheid: wie tegen een kiesdrempel is voor arrondissementele kieskringen moet zich ook verzetten tegen een kiesdrempel voor provinciale kieskringen. In beide gevallen wordt de kiesdrempel in de regeringsoptiek immers op provinciaal niveau toegepast. En in beide gevallen is het de bedoeling om de onafhankelijke oppositie uit te schakelen.
Wanneer Spirit zich rechtlijnig zou verzetten tegen de invoering een kiesdrempel, op welk niveau dan ook, moeten er geen communautaire toegevingen gedaan worden in ruil voor de stemmen van cdH. Dus zou Spirit ook eens iets goeds kunnen doen voor de
Vlamingen.

Tot slot roept de N-VA alle Vlaamse partijen op tot steun voor het N-VA-voorstel dat er voor zorgt dat de Vlamingen volledig zelf kunnen beslissen over hoe zij hun eigen verkiezingen organiseren, zónder dat daarvoor aan de Franstaligen een prijs betaald wordt.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be