Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 24 november 2003

LPF: Verzuild bestel heeft langste tijd gehad

Tijdens het debat rond de begrotingsbehandeling Media bleek dat de meeste partijen het erover eens zijn dat er tengevolge van de huidige inefficiëntie van het omroepbestel teveel misgaat. Ook is vrijwel iedereen van mening dat het verzuilde omroepbestel achterhaald is. Toch staat de Lijst Pim Fortuyn alleen in haar pleidooi voor een nieuw omroepbestel.

In de tot dusver gepresenteerde plannen voert staatssecretaris Van der Laan aan de ene kant bezuinigingen door, en stelt aan de andere kant aangescherpte inhoudelijke eisen aan de publieke omroep. Deze kaasschaaf-en-duimschroef-methode biedt echter weinig soelaas zolang de omroepbestuurders binnen de huidige kaders blijven denken, vreest LPF woordvoerder Margot Kraneveldt.

In de plannen van de LPF gaat de Rijksbijdrage voortaan direct naar een drietal publieke net-organisaties met een duidelijk eigen profiel, en niet langer naar de afzonderlijke omroepverenigingen. De huidige omroepverenigingen zullen zich moeten omvormen tot volledig zelfstandige toeleveringsbedrijven. Het staat de omroepverenigingen natuurlijk vrij de krachten te bundelen, televisiegidsen uit te geven of andere omroepproducten aan te bieden. De huidige discussies over ledenaantallen en wervingsacties behoren daarmee ook gelijk tot het verleden.

Het idee, dat ledenaantallen in de vorm van abonnees op de omroepbladen iets zeggen over het draagvlak voor een bepaalde identiteit, is volledig achterhaald. Nu er zelfs binnen de omroepwereld openlijk getwijfeld wordt of de omroepverenigingen nog wel van deze tijd zijn, en iedereen van mening is dat het huidige inefficiënte systeem teveel misstanden met zich meebrengt, ligt het juìst voor de hand om de mogelijkheden voor een volledig hervormd bestel onder de loep te nemen.

Tijdens de begrotingsbehandeling Media bleek echter dat de LPF in haar voorstellen voor een compleet nieuw bestel alleen staat. Van der Laan zet een stap in de goede richting door te pleiten voor netprofilering in plaats van die van de afzonderlijke dertig omroepgemachtigden, maar behalve de LPF maakte geen van de overige partijen aanstalten om een alternatieve visie op de toekomst van het omroepbestel te presenteren.

Klik hier voor meer informatie over de LPF-plannen voor het omroepbestel