Gemeente Heerenveen

Lokaal Jeugddebat in Sfinks: jongeren rechtstreeks in debat met Heerenveense wethouders

18/11/2003

Op maandag, 24 november, van 19.30 uur tot 21.30 uur vindt in het jongerencentrum Sfinks een lokaal jeugddebat plaats. De organisatie van dit debat is in handen van de gemeente Heerenveen in samenwerking met Caleidoscoop en de Nationale Jeugdraad. De leiding van het gesprek is in handen van Amarins Geveke van Omrop Fryslân.

Dat het eeuwenoude spreekwoord Spreken is zilver, zwijgen is goud niet altijd op gaat, valt 24 november aan den lijve te ondervinden in jongerencentrum Sfinks in Heerenveen. Dan zullen namelijk leerlingen van verschillende middelbare scholen in Heerenveen op een stevige manier in debat gaan met de wethouders van de gemeente Heerenveen.

Het idee voor zon debat tussen de Heerenveense jongeren en de plaatselijke politici is ontstaan vanuit de gemeente. De gemeente Heerenveen wil de betrokkenheid van jongeren bij het totstandkomen van gemeentelijk beleid namelijk vergroten. En hoe kan dit beter dan door jongeren met een mening in direct contact te laten komen met de portefeuillehouders van de gemeente. Niet de kunst van het debatteren zal centraal staan, maar het ruimte geven aan ideeën en meningen van jongeren. En tegelijk gaat het ook om een beter begrip tussen voor- en tegenstanders van bepaalde ideeën. Een debat brengt ruimte, geen verwijdering. Door dit jeugddebat te organiseren met jongeren en politici wordt duidelijk dat je elkaar serieus neemt. Dit evenement is dan ook onmisbaar, als je je betrokken voelt bij het wel en wee van jongeren in Heerenveen.

De aan het debat deelnemende jongeren worden inmiddels klaargestoomd door een team ervaren jongeren van de Nationale Jeugdraad, zodat ze de wethouders zowel qua bevlogenheid als inhoudelijk, uitstekend tegenstand kunnen bieden.

Het resultaat van dit geheel vindt plaats in Sfinks op 24 november aanstaande tussen 19.30 en 21.30 uur. In de pauze zorgt de Heerenveense rapper Remon de Jong voor een spetterend intermezzo waarin het debat op een rappende wijze zal worden geïnterpreteerd.