Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest geeft startsein voor intensieve baggercampagne

Met het naar boven halen van een 'emmer' baggerspecie uit het Pieterbuurstermaar geeft dijkgraaf ir. H. van 't Land van het waterschap Noorderzijlvest maandag 24 november 2003 om 14.00 uur het officiële startsein voor een intensieve meerjarige baggercampagne. Diverse watergangen worden de komende jaren ontdaan van baggerspecie om een ongestoorde waterafvoer weer voor langere termijn te kunnen waarborgen.

Het baggeren begint in het Pieterbuurstermaar. Deze watergang, door de kern van het dorp, is één van de moeilijkst bereikbare in het beheersgebied. Op een innovatieve wijze zal Heuvelman Ibis BV uit Delfzijl de baggerspecie opnemen, ontdoen van zand en vervolgens ontwateren en afvoeren. Op deze manier is een minimum aan stortkosten te verwachten en is het aanwezige zand her te gebruiken als bouwstof.

Deze methode is dusdanig uniek dat het waterschap Noorderzijlvest en Heuvelman Ibis BV deze gezamenlijk in een proefproject gaan uitvoeren. De bodem van het Pieterbuurstermaar en de locatie lenen zich voor een proef op deze schaal. In totaal wordt ca. 2600 m3 uit het maar gehaald. De verwachting is dat de werkzaamheden voor het einde van het jaar 2003 zijn afgerond.

In de komende jaren wordt naar verwachting ongeveer 180.000 m3/jaar baggerspecie verwijderd. Veelal zal het mogelijk zijn dit op de gebruikelijke wijze uit te voeren, maar daar waar nodig zullen nieuwe technieken worden toegepast.