EVD

Handelsreis voor de watersector naar de Baltische Staten, 24 t/m 29 november 2003

---

Zelfs in tijden van algemene economische recessie laten de Baltische Staten een forse economische groei zien. Ook de financiële indicatoren uit de banksector signaleren een dynamische economische ontwikkeling. Als gevolg hiervan staan deze landen momenteel zeer in de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven, mede omdat het zakelijke klimaat als Europees kan worden beschouwd. Vanzelfsprekend is hierbij de aanstaande toetreding van Estland, Letland en Litouwen tot de EU een belangrijk gegeven. Een van de sectoren die kansen biedt is de sector infrastructuur, waarvan de watersector onderdeel uitmaakt.
Van 24 t/m 29 november 2003 organiseert de EVD een handelsreis naar de Baltische Staten, waarbij er speciale aandacht wordt besteed aan het thema water. De handelsreis wordt in nauwe samenwerking met het Netherlands Water Partnership (NWP) opgezet en georganiseerd. Deze watermissie geldt als follow-up van de meer oriënterende handelsreis die in november 2002 plaatsvond.

Graag nodigen wij u uit om aan deze handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 1 september 2003.

Voordelen
Dat het zeer aantrekkelijk voor u is om deel te nemen blijkt uit het volgende:

* De organisatie wordt u geheel uit handen genomen
* Uw kosten blijven beperkt tot een deelnemersbijdrage van 500 euro en uw reis- en verblijfkosten

* Het matchmakingprogramma wordt tot stand gebracht door organisaties die het lokale bedrijfsleven en de markt goed kennen
* De betrokkenheid van NWP (en daarbinnen de 4 Product Markt Combinaties oftewel PMC's) garandeert een sterke inhoudelijke focus en gerichte voorbereiding

* Uw bedrijfsprofiel zal in een missieboekje worden opgenomen, dat in ruime mate onder geïnteresseerden wordt verspreid.
* Afgezien van uw contacten met lokale bedrijven kunt u rekenen op een synergie tussen de Nederlandse deelnemende bedrijven, die niet zelden tot verdere samenwerking leidt.

* De Nederlandse ambassades worden nauw bij de handelsreis betrokken. Zij zullen ter plaatse activiteiten als recepties, lunches of diners met het lokale bedrijfsleven organiseren.

Groepskorting
Voor de reis en het verblijf zal een bureau worden verzocht een arrangement op te stellen waarvoor bij voldoende deelname, een groepskorting zal gelden.

Voor wie is de reis bedoeld?
Deelname aan deze handelsreis staat open voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de watersector. Gezien de doelstelling van het programma en de beschikbare (voorbereidings)tijd is het aantal plaatsen voor deelname gelimiteerd. Met het oog op deze beperking wordt uw aanmelding op volgorde van ontvangst geregistreerd.

PMC
De watermissie staat onder regie van het NWP. Leidend hierbij zijn de 4 Product Markt Combinaties (PMC's) van waaruit het NWP de kansen voor het Nederlandse water bedrijfsleven verder ontwikkeld. Deze PMC's beslaan terreinen die als kansrijk worden gezien en waarbinnen de Nederlandse watersector zich verenigt om zodoende via consortia de buitenlandse markten te betreden. Deze 4 PMC's zijn:
* Water en Ruimte

* Water en de Keten

* Grondwater

* Water en Groen

Binnen de PMC's zijn alle betrokkenen van de Nederlandse watersector verenigd (o.a. overheid, kennisinstellingen, toeleveranciers, contractors, financiële instellingen, consultants e.d.).

De doelstelling van deze PMC's is om met deze consortia succesvol producten te ontwikkelen én succesvol projecten te acquireren in buitenlandse markten. Deze doelstellingen staan centraal voor de watermissie. Daarmee ligt de focus op directe projectmogelijkheden voor (te ontwikkelen) consortia van Nederlandse bedrijven en instellingen. Zowel de korte als de lange termijn is daarbij van belang.

Programma
Meer informatie over het programma vindt u op de pagina: Programma.

Kansrijke sector
Door de snelle economische groei en de aanstaande toetreding is modernisering en nieuwbouw van water(zuiverings)installatie aan de orde. Dit geldt voor zowel communale als industriële toepassing. Ook is er veel ontwikkeling op het gebied van havens en daarmee gepaard gaande ruimtelijke aspecten. Nederlandse kennis en expertise kunnen hierbij ingezet worden. In dit proces kunnen, o.a. vanwege de toetreding, Europese fondsen een rol spelen (b.v. ISPA). Ook de lage loonkosten in de Baltische Staten bieden mogelijkheden voor lokale productie. Door deze elementen kunnen Nederlandse bedrijven hun internationale concurrentiepositie in de Balten verstevigen.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* Algemene coördinatie:
EVD
Sandra Pompe
Telefoon: (070) 778 83 66
E-mail: pompe@evd.nl

* Inhoudelijke vragen:
NWP
Roy Agterbos
Telefoon: (015) 215 17 28
E-mail: roy.agterbos@dynavision.nl

Wilt u meer informatie over Estland, Letland en Litouwen, dan kunt de landenpagina en de online publicatie raadplegen
* Estland:
Online Publicatie

* Letland:
Online Publicatie

* Litouwen:
Landenpagina
Online Publicatie

Of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor de drie landen:

* Rob Sterkman
Telefoon: (070) 778 89 04
E-mail: estland@info.evd.nl

Estland Letland Litouwen