Ingezonden persbericht

Aankondiging:
discussieavond Multicultureel Bouwen en Wonen

Haarlem, 18 november 2003

Op maandagavond 24 november organiseert de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad (SAMS) een expertmeeting over het onderwerp Multicultureel Bouwen en Wonen. De SAMS heeft betrokkenen uit het veld gevraagd om over dit onderwerp samen met leden van de SAMS in discussie te gaan. De avond is openbaar en open voor publiek en vindt plaats in één van de zalen van Hotel Lion D'Or, Kruisweg 34 - 36

Aanleiding
De SAMS heeft van het Haarlemse gemeentebestuur het verzoek gekregen om over een zestal onderwerpen te adviseren (brief burgemeester Pop d.d. 14 maart 2002). Eén van de onderwerpen betreft Multicultureel Bouwen en Wonen.

De adviesaanvraag die het college aan de SAMS heeft gesteld luidt als volgt: "Het feit dat het aandeel allochtonen in sommige Haarlemse wijken zo'n 40% bedraagt vraagt om bezinning op de mogelijke gevolgen daarvan voor de inrichting van de stad. Zowel bij nieuwbouw als bij stedelijke vernieuwing zal rekening gehouden moeten worden met een multiculturele samenstelling van de bevolking. Inmiddels zijn er al initiatieven genomen op het gebied van de huisvesting van (allochtone) ouderen - maar tot op dit moment leven er nog veel vragen:
- In hoeverre verschillen de woonwensen van allochtonen van die van de autochtone bevolking en hoe ontwikkelen deze wensen zich over de verschillende generaties?
- Zou de aandacht alleen naar de woning zelf of ook naar de woonomgeving uit moeten gaan?
- Welke wijksamenstelling is het meest wenselijk?
- Hoe kunnen allochtonen betrokken worden bij deze discussie? Het verzoek aan de SAMS is om haar visie op deze materie te formuleren en op grond daarvan het gesprek met de afdeling Wonen en andere betrokkenen aan te gaan."

Voorbereiding & onderzoek
Binnen de SAMS is een voorbereidingsgroep gevormd die zich over deze adviesvraag buigt. De voorbereidingsgroep moet een adviesvoorstel formuleren. Vervolgens zal de openbare vergadering van de SAMS dit voorstel bespreken. Om tot een gedegen beantwoording van het advies te komen heeft de SAMS een literatuurstudie over Multicultureel Bouwen en Wonen in Nederland laten uitvoeren gevolgd door enkele interviews met sleutelfiguren van instellingen en organisaties die voor dit onderwerp van belang zijn.

Expertmeeting 24 november
In de adviesaanvraag van het gemeentebestuur wordt de SAMS gevraagd om met de afdeling Wonen en andere betrokkenen de discussie over het onderwerp Multicultureel Bouwen en Wonen in gesprek te gaan. Besloten is om dit te doen in de vorm van een expertmeeting. Op deze bijeenkomst houdt de SAMS een presentatie van de conclusies uit het onderzoek en worden per onderdeel de conclusies gepresenteerd. Over deze conclusies wil de SAMS graag de mening van betrokkenen uit het veld horen. De avond wordt geleid door de journaliste - presentatrice Annemieke Windt.

De expertmeeting vindt plaats op maandagavond 24 november in Lion D'Or, Kruisweg 34 - 36.

Het programma is als volgt (wijzigingen voorbehouden)

19.45 uur inloop en koffie

20.00 uur welkom door Annemieke Windt

20.05 uur presentatie resultaten en conclusies door Brigitte Weijs van de SAMS

20.20 uur discussie over woonwensen en over woonomgeving

21.00 uur Discussie over wijksamenstelling

21.45 uur discussie over betrekken allochtonen

22.15 uur afronding en samenvatting belangrijkste resultaten van de avond.

22.30 uur afsluiting en drankje

De discussie wordt gevoerd door de leden van de SAMS en de uitgenodigde 'experts'. De avond is openbaar en open voor publiek.

De Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad is een onafhankelijke adviescommissie met als taak het Haarlemse gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd advies te geven over het integratiebeleid. Dit integratiebeleid, beter bekend als 'Allemaal Haarlemmers', richt zich op 'samen werken, samen wonen en samen leven' en het vormgeven van Haarlem als multiculturele stad. De SAMS heeft vijftien leden. Taken en bevoegdheden van de adviesraad zijn door het gemeentebestuur vastgelegd in de 'Verordening Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad'.

Meer weten?
Voor nadere informatie: secretariaat SAMS, Herman Lock telefoonnummer 511.55.15 of mail naar SAMS@haarlem.nl