KNGF

Fysiotherapeuten voeren actie tegen bezuinigingen

KNGF woedend over misrekeningen minister Hoogervorst


Amersfoort, 7 november 2003, Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) roept haar leden vandaag tijdens haar jaarcongres op om op 25 november a.s. naar Den Haag te komen. Die dag begint de begrotingsbehandeling van VWS. In de Tweede Kamer worden dan de bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst besproken. De fysiotherapeuten voeren die dag actie omdat het KNGF heeft ontdekt dat minister Hoogervorst stilletjes maar liefst 136 miljoen euro meer bezuinigt op fysiotherapie, dan de al aangekondigde 425 miljoen euro. Economen van KPMG-BEA en de eigen ambtenaren van minister Hoogervorst komen tot dezelfde conclusie.

Begin oktober heeft het KNGF de minister en het ministerie van VWS direct op de hoogte gesteld van de misrekeningen. Ook heeft ze voorstellen ingediend om de door de minister aangekondigde maatregelen te verzachten. Naar nu blijkt, wordt er onnodig hard gekort op fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen. Ook wordt wederom de toezegging om het al jarenlang te lage tarief op peil te brengen niet nagekomen. Hierdoor komt de toegang tot fysiotherapie voor honderdduizenden patiënten nog verder in gevaar. Het KNGF is woedend op de minister vooral nu hij heeft aangekondigd de rekenfout van 136 miljoen elders in de zorg te willen besteden. De minister komt namelijk rond de 300 miljoen euro tekort omdat de eigen bijdrage voor de AWBZ minder oplevert dan berekend.

Op 25 november begint in de Tweede Kamer de behandeling van de zorgnota en de drastische bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst. Het KNGF rekent erop dat bij kamerleden en het kabinet bekend is dat fysiotherapie miljoenen euros meer bespaart dan dat het kost. De substitutie naar duurdere zorg wordt met de door het KNGF voorgestelde maatregelen drastisch verminderd. Het KNGF was al in gesprek met de minister om hem binnen de bezuinigingsdoelstellingen te wijzen op de mogelijkheden om fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen nog enigszins toegankelijk te houden. Ook is binnen deze doelstellingen een tariefreparatie mogelijk. Het KNGF wil dat de minister de 136 miljoen euro besteedt aan de fysiotherapie en haar 2,5 miljoen patiënten.