Kamer van Koophandel Friesland

PERSBERICHT

Noordelijk bedrijfsleven krijgt warm onthaal in Brussel

Leeuwarden, 25 november 2003, Door uitbreiding van de Europese Unie komt het regionaal beleid onder druk te staan. Om zich op de hoogte te stellen van de veranderingen heeft een noordelijke delegatie van het bedrijfsleven eind vorige week een bezoek gebracht aan diverse instanties en personen in Brussel. De delegatie stond onder leiding van de vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel Friesland, Rik Siebers.

De delegatie bestond uit bestuursleden van de drie noordelijke Kamers, bestuursleden van de ondernemersorganisatie MKB-Noord, de NOM en Henk Postma, de 'Haagse lobbyist' van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Een belangrijk deel van het programma is namens het SNN tevens bijgewoond door gedeputeerde Piet Bijman die vanuit Noord-Nederland lid is van het Comité van Regio's van de EU in Brussel.

Alle Brusselse gesprekspartners achten het van groot belang dat er meer, intensiever en directer wordt gecommuniceerd met regiovertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven en regionale overheden. Lang niet altijd lopen de regionale belangen parallel met de landelijke invalshoek, zodat aanvullende gezichtspunten zeer welkom zijn. De voortzetting van de regionale steun na 2006 voor Noord-Nederland is hiervan een voorbeeld.

Daarnaast zijn er voor het noordelijk mkb meer mogelijkheden te benutten, indien hierover betere voorlichting wordt georganiseerd. De EU beschikt over mogelijkheden om bedrijven uit verschillende landen bij elkaar te brengen en om gezamenlijk projecten uit te voeren. Ook zijn er voor noordelijke bedrijven mogelijkheden om via de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland zich aan te melden voor belangrijke opdrachten van en binnen de EU. Tevens kan de Permanente Vertegenwoordiging concrete knelpunten van ondernemers oppakken.

Jules Maaten sprak o.a. over het 'democratisch gat van Europa'. Daarmee bedoelt hij dat veel Europese zaken in essentie in ambtelijke voorrondes binnen de afzonderlijke lidstaten worden afgekaart. De regiobelangen worden pas aan het eind zichtbaar, maar dan is het vaak te laat. Ter illustratie werden hierbij de praktische gevolgen van de Europese vogelrichtlijn genoemd.

De delegatie is er van overtuigd dat een praktisch vervolg op dit bezoek zal bijdragen aan een betere afstemming tussen noordelijke belangen en Brusselse besluiten. Dit wordt mogelijk door de nu gelegde contacten te onderhouden en uit te breiden, maar ook door het geven van voorlichting aan individuele bedrijven over de mogelijkheden om zelf contact te zoeken met de organisaties in Brussel en door het organiseren van meer voorlichting in Noord Nederland.

De delegatie heeft gesprekken gevoerd met:

* de beide noordelijke lobbyisten Dick Michel en Bert Roona,
* Robert Burmanjer, Directoraat Generaal onderzoek bij de Europese Cie.,

* J.L. Westhoff van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU,

* Dirk Vantyghem van Eurochambres, de Europese koepelorganisatie van de Kamers van Koophandel,

* Ullrich Schröder, secretaris Europese zaken van MKB-Nederland in Brussel,

* Robert Jan Jeekel, vertegenwoordiger van VNO/NCW bij de EU in Brussel
* Jules Maaten, vice-voorzitter van de liberale fractie in het Europarlement en VVD-lijsttrekker voor de komende verkiezingen.

De gesprekken in Brussel vonden plaats op initiatief van de Kamer van Koophandel Friesland en waren samen met het Brusselse bureau van SNN georganiseerd.

Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Eric Jansen, directeur van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon 0458-2954321.