Ingezonden persbericht

Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg
Peppelschans 24
2352 BE Leiderdorp

PERSBERICHT

Minister Kamp doet toch wat hij wil
"De Orions moeten weg"

Defensieminister Henk Kamp bereidt in het geniep de verkoop van de 10 Orions aan Duitsland voor. In oktober beloofde hij de Tweede Kamer onderzoeken naar de mogelijkheden om de patrouillevliegtuigen te handhaven en vliegkamp Valkenburg in bedrijf te houden. Van die onderzoeken lijkt niets te komen.

De Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg (SVMV) maakt zich grote zorgen over de toekomst van het vliegkamp en de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen (MARPAT). Minister Kamp heeft tijdens en na afloop van het kamerdebat op 22 oktober beloofd dat hij de wil van het parlement zou respecteren. Dat deed hij 'met de pest in', zoals hij zei. Hij kondigde drie onderzoeken aan, waaronder een naar het delen van de Orions met Duitsland.

Recente ontwikkelingen bewijzen dat de minister de onderzoeken niet serieus neemt en zich daarmee niets aantrekt van de wil van de Tweede Kamer. Op 31 oktober tekenden staatssecretaris Van der Knaap en zijn Duitse collega een 'Letter of Intent' (intentieverklaring), waarin zij vergaande afspraken maakten over de verkoop van de 10 Nederlandse Orions aan Duitsland. Op 10 en 11 november jl. werden op basis van deze Letter of Intent vergaande gesprekken gevoerd waarin de plannen verder werden uitgewerkt.

De door de minister en zijn eigen ambtenaren uit te voeren onderzoeken zullen al rond 1 december worden afgerond. Dat is niet meer dan vier weken na het aannemen van de motie van VVD-kamerlid Van Baalen (op 4 november) over de onderzoeken. In Nieuw-Zeeland nam een soortgelijke onderzoek minimaal 6 maanden in beslag. De SVMV vreest dat de uitslag van deze eigen onderzoeken al op 4 november vaststonden.

Bovendien saboteert minister Kamp een verdere bedrijfsvoering op het marinevliegkamp. Op het vliegkamp is een aantal marinemensen een vervroegde uittreding aangeboden met het oog op de aanvankelijk beoogde sluiting op 1 januari 2004. Nadat de Tweede Kamer een uitstel van ten minste een jaar had afgedwongen, heeft een aantal vervroegde uittreders kenbaar gemaakt dat zij langer in dienst wilden blijven. Verzoeken hiertoe zijn echter geweigerd door de ambtenaren van de minister. Een vliegveld zonder voldoende personeel kan niet goed functioneren.

Kortom:
+ Minister Kamp saboteert de motie van Van Baalen door er voor te zorgen dat er al begin 2004 niet meer met de Orions kan worden gevlogen vanaf MVK Valkenburg.
+ De beloofde onderzoeken zijn doorgestoken kaart. Het is een onderzoek van de minister zelf en de uitkomst staat nu al vast.

De SVMV doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om de minister hierover ter verantwoording te roepen.

Informatie voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marco Borst, secretaris van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg. Telefoon: 06 55 174602 of via e-mail op svmv@planet.nl. Algemene informatie is ook te vinden op onze website: http://svmv.netmenu.nl

---- --